Ministrul Apărării, Anatol Șalaru, vicepreședinte al PL, nu crede că liderul partidului, Mihai Ghimpu, i-ar fi solicitat președintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, demiterea sa funcția de ministru.

Declarația a fost făcută aseară, în cadrul emisiunii Punctul pe Azi de la TVR Moldova. Ministrul a adăugat că dacă liderul partidului din care face parte vrea acest lucru, mai întâi trebuie să convoace Biroul partidului, unde să fie luată o asemenea decizie, mai apoi să se adreseze Consiliului Coaliției pentru a-i retrage încrederea politică, iar Consiliul, în cele din urmă, îi va propune acest lucru prim-ministrului. Şi dacă acesta va accepta, îi va solicita preşedintelui ţării demiterea ministrului Apărării.  

„Eu nu m-aș baza pe această sursă de informație, nu e credibilă.  Domnul președinte Mihai Ghimpu nu trebuia să meargă la Nicolae Timofti pentru a solicita demisia mea, era suficient să convoace Biroul partidului, să-mi retragă susținerea politică și să-l anunțe pe premier”, a precizat Anatol Șalaru.

Întrebat de ce Partidul Liberal nu a venit deocamdată cu o reacție în acest sens, Șalaru a declarat că nici nu a solicitat acest lucru, dar „nici nu e nevoie, pentru că mă descurc singur deocamdată”.

Totodată, ministrul a adăugat că e de părere că Partidul Liberal trebuie să facă un audit, ca să înțeleagă ce nu a mers în aceste alegeri prezidențiale, astfel încât în 2018 să fie pregătit pentru parlamentare, dar aceste decizii pot fi luate numai în cadrul Biroului Politic al PL.  

În aceeași emisiune Șalaru s-a referit și la discursurile lui Igor Dodon despre federalizarea Republicii Moldova.

„Dacă nu va reprezenta interesele cetățenilor, dacă nu va respecta Constituția, dacă va dori federalizare, va chema la nesupunere și va face ceea ce a făcut când era deputat și președinte de partid, el riscă un impeachment și să fie demis de Parlament. Nu poate un președinte să fie dușmanul țării sau să declare că armata rusă trebuie să rămână în Transnistria. În constituție scrie că Moldova este un stat neutru, iar el trebuie să lupte pentru neutralitate. De fapt, el ar trebui să lupte pentru a scoate această armată de pe teritoriul țării noastre, dacă are relații în Rusia, fiindcă armata rusă este principala piedică recunoașterea noastră ca stat neutru”, a declarat ministrul. 

Ministrul a mai declarat în aceeași emisiune că dacă atașatul rus din Republica Moldova va mai participa la aplicații militare în stânga Nistrului atunci va cere Ministerului de Externe să-i retragă acreditarea acestuia.  

„Dacă va mai încălca atașatul militar, atunci voi face acest lucru. Noi nu putem să-i retragem acreditarea, dar putem să-l ignorăm și atunci rupem orice colaborare”, a menționat Șalaru, adăugând că conducerea Federației Ruse a găsit un alt motiv pentru a nu-și retrage trupele din Transnistria: „Dacă până acum spuneau că Ucraina nu le dă voie să plece, după ce noi, cu partea ucraineană, le oferim un coridor verde, acum deja spun că asigură securitatea”...