Preşedintele ales, Igor Dodon, a comentat posibilitatea formării unei noi coaliţii de guvernare, prin cooperarea socialiştilor cu democraţii şi, ca atare, excluderea PL, ca şi a miniştrilor săi din Guvern. Fostul lider al PSRM este categoric împotriva acestor „manevre”.

"Aceasta înseamnă că Partidul Socialiștilor nu va trece în viitorul parlament. Deja avem exemple. Și Ghimpu, și Filat sînt niște cadavre politice, iar Voronin este foarte aproape de asta. De aceea eu cred că Partidul Socialiștilor nu va face asemenea greșeli", a declarat Igor Dodon într-un interviu pentru noi.md.

În acelaşi interviu preşedintele ales a spus cum intenţionează să construiască relațiile cu majoritatea parlamentară și cum va colabora cu Vlad Plahotniuc.

"Am spus în repetate rânduri: campania prezidențială și alegerea președintelui este o etapă intermediară. Sarcina noastră este să obținem organizarea alegerilor parlamentare anticipate. De aceea vom insista prin toate metodele legale, prevăzute de Constituție. Cât privește relațiile sau colaborarea cu Plahotniuc, eu sunt categoric împotrivă. Noi suntem în opoziție față de actuala putere și Partidul Socialiștilor rămâne în opoziție față de actuala putere.

Da, noi vom fi nevoiți, pentru soluționarea unor probleme, pe care le-am promis alegătorilor, să discutăm anumite întrebări. Dar eu cred că și actuala majoritate parlamentară trebuie să înțeleagă că președintele are susținerea cetățenilor Republicii Moldova. Cu acest președinte vor trebui să meargă la anumite compromisuri. De aceea eu cred că din partea majorității parlamentare vor urma anumite cedări, pentru atingerea scopurilor pe care le-am promis alegătorilor, pentru că oamenii au votat pentru un program concret", a spus Igor Dodon.

El s-a referit şi la legea prin care miliardul a fost transformat în datorie de stat. Dacă în campania electorală a spus că va anula această lege, după ce a luat voturile a mai bine de jumătate din populaţie, Igor Dodon a recunoscut că, pentru acest lucru, este nevoie de votul majorităţii parlamentare, de aceea va trebui să discute cu ei posibilităţile de achitare a, cel puţin, primei tranşe. 

"În primul rând, trebuie să facem tot posibilul pentru ca cetățenii să nu plătească acest miliard. Acest lucru poate fi obținut pe două căi. Prima cale – anularea legislației pe care ei au adoptat-o, apropo, cu încălcarea procedurii, cu câteva luni în urmă. Eu voi insista asupra acestui lucru. Sau a doua cale – asigurarea reîntoarcerii acestor bani în Banca Națională din contul activelor confiscate ale celor care au furat acest miliard. Eu înțeleg că actualul guvern a semnat un acord cu FMI și, cel mai probabil, ei nu vor anula legea adoptată acum câteva luni. Însă în acest caz să arate de unde vor lua acei 700 de milioane de lei care trebuie achitați de Guvern Băncii Naționale la anul viitor. Dacă ei cred că vor lua acești bani din contul impozitelor, atunci eu voi ridica poporul, vom organiza un referendum. Dacă ei vor arăta că întorc acești 700 de milioane de lei Băncii Naționale din contul vânzării unor active confiscate, atunci noi la anul viitor vom soluționa problema și vom merge mai departe. De aceea depinde de faptul cum ei vor găsi și vor arăta mijloacele în bugetul pentru anul 2017, care acum se elaborează", a conchis Dodon.

Amintim că în campania electorală Igor Dodon a semnat un angajament de necolaborare cu Vlad Plahotniuc şi a insistat ca Maia Sandu să facă acelaşi lucru. La rândul său, Vlad Plahotniuc - dar şi preşedintele PD, Marian Lupu - au declarat că Igor Dodon reprezintă un pericol real pentru Republica Moldova.