Recent, la Chişinău a avut loc conferinţa "Moldova - un factor de stabilitate sau o nouă provocare pentru securitatea regională sau europeană", organizată de Institutul de Relații Internaționale din Moldova (IRIM) și Fundația pentru Democrație și Progres (FDP), condusă de președintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov. În ciuda genericului, la conferinţă s-a vorbit mai cu seamă despre statutul de neutralitate al Republicii Moldova.

Contactat de Deschide.MD, Dumitru Diacov a declarat că a dorit să fie un schimb de opinii într-un cerc mai restrâns de experți despre securitatea Republicii Moldova și că nu a fost un scop de a discuta despre neutralitatea R. Moldova. 

„Conferința a fost publică. La început am convenit ca să fie o discuție în mediul experților, fiindcă la noi nu reușești bine să deschizi gura și ai fel de fel de comentarii și implicarea în fel de fel de grupări. De atâta am vrut să avem o discuție într-un cerc mai restrâns. Din start ne-am înțeles că nu implicăm instituțiile statului, să nu implicăm partidele politice, deși unii invitați sunt exponenți ai partidelor politice; dar nu implicăm partidele. Eu nu am discutat în partid; nu am implicat partidul în niciun fel. Am vrut să avem un schimb de păreri despre securitatea Republicii Moldova, despre ce este Moldova: factor de stabilitate sau poate să devină, invers, un punct vulnerabil pentru Europa și regiune. Nu s-a pus scopul anume neutralitatea Republicii Moldova”, a spus președintele FDP.

Diacov a lăsat de înțeles că a fost abordat și subiectul neutralității pentru că, în opinia sa: „Noi avem două variante care se discută acum - neutralitatea sau NATO”.

„În sondaje se spune așa: 60% pentru neutralitate, 18% pentru NATO și vreo 13 pentru Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), [n.red.: structură ce regrupează șase foste republici sovietice în frunte cu Rusia], și iată, experții internaționali din SUA, Austria, Elveția, Federația Rusă, fostul ambasador al UE, unii, inclusiv experții ai noștri, s-au pronunţat. Spre exemplu, domnul Chirtoacă, cu ideea aderării la NATO, Andrei Popov a venit cu ceva mixt, adică neutru și strânsă cooperare cu NATO”, a declarat președintele de onoare al PDM. 

Întrebat de ce nu s-au cunoscut mai multe detalii despre eveniment, Diacov a declarat că în ultima zi s-a decis să fie invitată presa: „Ca să nu fim învinuiți că nu suntem transparenți, în ultima zi am decis să invităm presa. Cine a știut a venit la conferință”.

De cealaltă parte, portalul newsmaker.md scrie că Dumitru Diacov a declarat în cadrul mesei rotunde că scopul conferinței este de a asculta opinii diferite despre neutralitatea Moldovei și de a elabora recomandări pentru crearea unei foi de parcurs pentru consolidarea stabilității și securității în regiune. În același timp, Diacov consideră că este important să nu fie politizată tema neutralității.

Cu organizatorul evenimentului a fost de acord fostul ambasador al Republicii Moldova în Germania, Alexandru Burian. „După ce am declarat independența și am declarat neutralitatea, nu am mai lucrat la ea. Moldova este o țară mică, care se află mereu la intersecția intereselor marilor puteri. Este necesar ca această chestiune să fie discutată, dacă dorim să asigurăm reintegrarea țării. Discutați nu în general, ci foarte specific”.

Fostul șef al Misiunii OSCE în Moldova, William Hill, a comparat Moldova cu alte țări post-sovietice, făcând referire la un citat din Anna Karenina: „Întotdeauna am crezut că țările fostei URSS ar trebui să fie cu adevărat independente, să se bucure de libertatea de alegere, care este un drept natural. Dar fiecare familie este nefericită în felul său”. 

Neutralitatea, a spus el, nu ar trebui să fie doar o declarație în interiorul țării, ci un statut care a fost atins pe baza unei opinii unanime. El a menționat că în timpul șederii sale în Moldova, a vorbit cu mulți oameni din diferite regiuni și nu se observă unitate pe tema orientării politicii externe a R. Moldova: „Unii oameni sunt în favoarea unor legături mai strânse cu Occidentul și se tem de amenințarea rusă, în timp ce alții - onorarea legăturilor tradiționale cu Rusia, sunt și din cei care se tem de unirea cu România”.

-------------------------------- Important de menționat este și faptul că, doar cu o zi înainte de această conferință organizată de (IRIM) și (FDP), Igor Dodon i-a invitat la Condrița pe mai mulți foști ambasadori în R. Moldova și politologi ruși, cu care a purtat discuții despre statutul de neutralitate a R. Moldova. Aceeași oaspeți de la Condrița au participat la conferința organizată de președintele de onoare al PDM. 

Un alt detaliu este că președintele Dodon a vrut și el să participe la această conferință, pe ultima sută de metri, însă s-a răzgândit și a anunțat că nu mai vine la masa rotundă. În același timp, în ajunul conferinței, președintele Igor Dodon a publicat un document care detaliază poziția sa privind necesitatea consolidării internaționale a neutralității Republicii Moldova. Broșura în cinci limbi (română, rusă, engleză, germană, franceză), semnată de președinte, a fost prezentată de participanții la evenimentul organizat de Diacov. 

----------------------------------- Amintim că săptămâna aceasta Parlamentul Republicii Moldova a aprobat Strategia națională de apărare și Planului de acțiuni privind implementarea acesteia pentru anii 2018 – 2021. Documentul se referă la prezența contingentului militar rus în regiunea de est a Republicii Moldova, care, în contextul unei eventuale escaladări a situației regionale, reprezintă un risc la adresa securității naționale. Documentul atenționează că și forțele militare și paramilitare separatiste subminează și amenință integritatea teritorială a țării.

În contextul dificultăților economice cu care se confruntă regiunea, autorii strategiei atenționează că regimul separatist va promova o politică de confruntare cu autorităţile constituţionale.

De asemenea, conflictele din Ucraina și Orientul Mijlociu reprezintă pericole la adresa securității Republicii Moldova. Iar autorii estimează că o rezolvare rapidă a conflictului din estul Ucrainei, pe termen scurt şi mediu, va fi dificilă, dacă nu chiar imposibilă.

Propaganda străină constituie una dintre cele mai grave ameninţări la adresa valorilor şi intereselor naţionale, potrivit proiectului.

------------------------------- În aceeași zi, președintele Igor Dodon a făcut public un „document” intitulat „Poziția Președintelui Republicii Moldova privind asigurarea securității țării și a cetățenilor ei prin fortificarea statutului constituțional de neutralitate permanentă al Republicii Moldova”. În pretinsul document, Dodon vorbește despre cum vede el relațiile R. Moldova cu România, Ucraina, SUA, Turcia, Federația Rusă și UE.

În concluzie, Dodon spune că „este necesar de a elabora un șir de acte normative și juridice de rigoare pentru includerea normelor internaționale de drept ce reglementează drepturile și obligațiile statelor neutre în legislația internă a statului”.

---------------------- Dodon mai vrea elaborarea și adoptarea unei noi Concepții de politică externă.