Cabinetul de Miniștri a aprobat astăzi o hotărâre de Guvern prin care unii medici vor avea posibilitatea să-și deschidă propriul cabinet al medicului de familie.

Proiectul de lege își propune reglementarea activității AMP, rolului medicilor de familie, posibilitatea exercitării independentă a profesiunii de medic de familie, sporirea imaginii medicini de familie, în special pentru tinerii specialiști, în vederea acoperirii mai bune cu medici de familie în zona rurală, sporirii încrederii pacientului în medicul său de familie, creșterii calității serviciilor medicale primare. 

Cu alte cuvinte unii medicii care vor dori să practice independent această profesie, vor putea solicita de la autoritățile locale încăperi pentru a-și deschide un cabinet al medicului de familie. Totodată aceștia vor avea un contract cu Compania Națională de Asigurări în Medicină pentru ca aceștia să poată fi remunerați. 

Premierul Pavel Filip a declarat că „pentru prima dată Guvernul vine cu un model prin care medicul de familie va primi mâna liberă ca să practice liber meseria.

„Asta înseamnă că ei vor avea posibilitatea să primească de la primărie posibilități ca să-și deschidă propriul cabinet medical. În final vom vedea ce sistem este mai bun cel care există astăzi sau sistemul nou care urmează să-l aprobăm astăzi. Cred că ar trebui să facem și o unitate aparte care să supravegheze implementarea acestei reforme”, a declarat premierul. 

Ședința Guvernului a avut loc în această după amiază, aceasta fiind a doua ședința pentru această săptămână. Pavel Filip a explicat necesitatea organizării ședinței Guvernului pentru a duce până la capăt obiectivele pe care și le-au propus, luând în considerație faptul că peste o săptămână se încheie sesiunea de vară a Parlamentului:

„Azi am fost în situație pentru că trebuie să aprobăm un proiect la care s-a munci mult. Ține de un sector unde din păcate mai avem probleme. Vorbesc de sistemul de sănătate. Împărtășesc și eu nemulțumirea cetățenilor față de calitatea serviciilor medicale”.