Deputații au votat modificările legislative care permit vânzarea terenului fostului Stadion Republican pentru a fi construită o nouă Ambasadă a Statelor Unite. Lotul are o suprafață de cinci hectare. Proiectul a fost votat în două lecturi de majoritatea parlamentară împreună cu fracțiunile PL și PLDM.

Deputații din opoziție, atât cea de dreapta cât și cea de stânga, au criticat inițiativa. 

Vlad Bătrâncea, PSRM: Conform principiilor internaționale, dacă noi dăm cinci hectare în Chișinău, SUA trebuie să ne dea cinci hectare la Washington.

Vladimir Voronin, PCRM: Asta este o mită foarte mare pentru SUA. E nimic altceva decât mită. I-am spus asta în fața și Ambasadorului SUA. V-ajunge să vă închinați atâta la toți: la români, la americani. Noi suntem stat independent. Voi trădați R.Moldova dacă vindeți acest teren.

Lilian Carp: O dat bojika și l-ați vândut acest stadion. Dar aveți identificat un loc pentru un nou stadion republican? Și nu mă refer la Arena Chișinău. Mă refer la un stadion multifuncțional.

Alina Zotea, PL: De ce nu construiți Arena Chișinău în locul Stadionului Republican? De ce duceți această arena prin buruiene la Stauceni?

Secretarul de Stat Iurcu, răspuns pentru Alina Zotea: Pentru că așa se întâmplă în toate marile capitale. Compexele sportive se construiesc la periferiile orașului ca să nu blocheze orașul în timpul evenimentelor de amploare. 

Nicolae Juravschi, deputat independent: V-ajunge să criticați acest proiect. De ce nu cereți opiniile tuturor federațiilor sportive să vedeți ce zic ei.

Democratul Dumitru Diacov a remarcat că „unii fac aici campanie electorală” pornind de la acest subiect și și-a arătat nedumerirea că în Parlament nu a fost prezentate rezultatele unei anchete vizavi de demolarea Stadionului Republican pe vremea comuniștilor.

Vasile Bolea a ținut să spună că această tranzacție nu este în interesul statului și că banii care urmează a fi încasați din vinderea celor 5 ha, „20 de milioane de euro sau 500 de milioane de lei”, vor fi cheltuiți pentru „majorarea salariilor primarilor și altor categorii”. Ca urmare, socialiștii au părăsit ședința Parlamentului în semn de protest.

Andrian Candu și-a exprimat regretul că socialiștii au plecat din sală, fiindcă a vrut s-o întrebe pe lidera socialiștilor, Zinaida Greceanîi, ce-a făcut ea, când a fost prim-ministru „vreo doi ani”, dar și când fostul ei șef, pemierul Vasile Tarlev, numit de Voronin, a demolat stadionul. 

„Noi blamăm o tranzacție cu un stat cu care noi avem un parteneriat strategic. Cu un stat care până astăzi a virat în bugetul nostru peste un miliard de dolari. Noi nu putem face din această paragină un edificiu sportiv pentru că nu avem infrastructura necesară. Și nu avem pentru că voi, liberalii, ați fost la conducerea primăriei timp de 10 ani și nu ați făcut nimic. Această paragină este o rușine pentru noi. Invit colegii din plen să voteze acest proiect”, a declarat Candu. 

Voronin, replică lui Candu: Domnule Candu noi am fost la guvernare 8 ani, voi - 9. Cine nu v-o lăsat să construiți un stadion republican? Metro nu aveți? Trebuia sa construiți fără metro.

Carp, replică lui Candu: Da Dvs unde ați fost 9 ani de zile? Eu am fost ministru al economiei, sau Dvs? Nu încercați să arătați că sunteți eroi, sunteți niște hoți ordinari. 

Roman Boțan: Domnule Candu ați vorbit despr efățărnicie, despe Dorin Chirtoacă, despre colegul nostru. Jumătate din colegii Dvs au fost comuniști atunci când comuniștii erau la guvernare și nu au făcut nimic pentru acest stadion. SUA este un partener strategic important pentru R.Moldova. Noi considerăm că Ambasada SUA trebuie să aibă o ambasada mai mare decât a rușilor. Inclusiv din motive de securitate. Noi vom vota acest proiect, dar nu de dragul democraților, ci pentru faptul că SUA este un prieten al R.Moldova. 

Tudor Deliu anunță că PLDM va susține proiectul. Comuniștii au votat împotrivă.

Banii veniți din vânzarea terenului vor merge în bugetul de stat, iar ulterior vor fi distribuiți conform legii bugetului pentru anul 2019.

Prevederile documentului arată că se permite desființarea Stadionului Republican din municipiul Chişinău, proprietate publică a statului, cu suprafaţa de 5,1814 hectare, pentru construcția sediului Ambasadei Statelor Unite ale Americii.

„Prin derogare de la art. 23 din Legea nr.121-XVI din 4 mai 2007 privind administrarea şi deetatizarea proprietăţii publice (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2007, nr.90-93, art.401), cu modificările şi completările ulterioare, se permite transmiterea cu titlu oneros, la preț de piață, a terenului cu suprafaţa de 5,1814 ha din str. Tighina, 12, municipiul Chişinău, proprietate publică a statului domeniul privat, pentru construcția sediului Ambasadei Statelor Unite ale Americii”, mai prevede proiectul respectiv. 

În același timp, autorul inițiativei legislative, Guvernul, va asigura determinarea valorii bunului imobil, negocierea prețului și semnarea contractului de vânzare-cumpărare a bunului imobil, pentru a garanta transmiterea cu titlu oneros a acestei proprietăți Ambasadei. 

Menționăm că termenul de „titlu oneros” reprezintă, potrivit definiției, „contract prin care fiecare parte urmăreşte să obţină un avantaj în schimbul obligaţiilor pe care şi le asumă”.