Igor Dodon, aflat în vizită la Moscova, s-a întâlnit astăzi cu reprezentantul special al lui Vladimir Putin pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și economice cu R. Moldova, Dmitri Kozak.

„Am discutat un spectru larg de probleme ce țin de politică internă și externă a Republicii Moldova, relațiile comerciale externe între Moldova și Rusia, dar și reglementarea conflictului transnistrean”, anunță Dodon pe pagina sa de Facebook.

Dodon mai salută numirea lui Kozak în funcția de reprezentant special al Președintelui Rusiei pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și economice cu Republica Moldova.

„Consider numirea domnului Kozak în această funcție drept una importantă pentru Republica Moldova, dat fiind faptul că vicepremierul rus cunoaște bine specificul țării noastre și a regiunii în întregime”, mai scrie Dodon. 

Amintim că săptămâna trecută, Vladimir Putin l-a desemnat pe Dmitri Kozak în funcția de reprezentant special pentru dezvoltarea problemelor economice dintre Rusia și R.Moldova.

Un decret în acest sens a fost deja semnat și publicat pe site-ul oficial al Kremlinului. Textul decretului spune că Dmitrii Kozak va prelua împuternicirile lui Rogozin în ceea ce privește relațiile economice dintre Chișinău și Moscova.

Kozak a devenit cunoscut în Republica Moldova după elaborarea memorandumului omonim, în 2003. Documentul prevedea federalizarea Republicii Moldova prin oferirea unor împuterniciri sporite Tiraspolului şi Comratului în ceea ce priveşte politica externă a ţării.

Memorandumul a fost parafat în primă instanță de către președintele de atunci Vladimir Voronin și de liderul separatist de la Tiraspol din acea vreme, Igor Smirnov.

Ulterior, Voronin s-a răzgândit și a nu a mai dorit să semneze documentul, fapt care l-a supărat pe Vladimir Putin, pe punctul să decoleze spre Chișinău.

Analiștii și experții în securitate din R. Moldova susțin că desemnarea lui Kozak în funcția respectivă este un semnal foarte rău pentru R. Moldova. Detalii AICI.