Curtea de Conturi Europeană (CCE) a publicat raportul privind auditul finanțării Republicii Moldova în perioada anilor 2007-2015. La fiecare trei pagini apare cel puțin odată cuvântul corupție sau ineficiență, transmite Digi24.

Cuvintele corupţie şi ineficienţă apar la fiecare a treia pagină în raportul Curţii europene de Conturi (CCE) cu privire la auditul finanţării Republicii Moldova în perioada 2007-2015.

Publicat joi, raportul special al CCE punctează că ”puține elemente demonstrează că sprijinul din partea UE a contribuit la realizarea unor progrese” în ceea ce privește sprijinul financiar acordat de UE Republicii Moldova în scopul consolidării administrației publice. Cea mai săracă țară din Europa, după cum numește CCE Republica Moldova, a beneficiat - începând cu 2007 - de ajutoare financiare cifrate în total la 782 milioane euro: câte 37 euro pe cap locuitor. Aceasta este ”cea mai ridicată sumă acordată unei țări din vecinătatea estică a UE”, spun autorii raportului special.

UE întâmpină dificultăți semnificative la implementarea asistenței în Republica Moldova”, spune Hans Gustaf Wessberg, membru al Curții de Conturi Europene responsabil de acest raport.

Raportul face numeroase referiri la corupție. CCE reamintește dispariția unui miliard de euro din băncile moldovenești și înrăutățirea poziției Republicii Moldova în clasamentul indicelui de percepție a corupției, elaborat de Transparency International.

În luarea sa de poziție la concluziile CCE, Comisia Europeană evidențiază faptul că fenomenul corupției împiedică, în general, realizarea efectelor vizate de ajutoare, iar impactul corupției nu se limitează la programele de sprijin bugetar general.

Este clar, însă, că progresele înregistrate în cadrul programelor de sprijin bugetar în ceea ce privește sistemele de control financiar și de achiziții publice pot contribui în mod real la diminuarea corupției”, spune Comisia Europeană în replică.

Raportul integral poate fi consultat mai jos. Vom reveni cu opinii ale experților și cu o analiză detaliată a raportului CCE.