Numirea lui Dmitri Kozak în funcţia de reprezentant special al Rusiei pentru dezvoltarea relaţiilor comercial-economice cu Moldova este un semn de atenţie deosebită din partea Moscovei, atenţie care se va intensifica în preajma alegerilor parlamentare, consideră politologul ucrainean Artiom Filipenko.

Solicitat de agenţia INFOTAG să comenteze numirea lui Kozak, el a spus că responsabilitatea oficialului pentru "comerţ şi economie va fi una formală, lucru de care nimeni nu se îndoieşte".

În opinia sa, importanţa Moldovei pentru Kremlin este determinată de amplasarea sa geografică.

"Victoria forţelor proruse ar putea duce la o răsturnare în politica externă a Chişinăului, iar acest lucru ar trebui să fie o confirmare a "puterii blânde" a Rusiei şi o înfrângere simbolică a Vestului condiţionat, a modelului politic şi economic european", presupune el. Filipenko a reamintit că Kozak cunoaşte regiunea şi problemele sale, iar acest lucru îl va ajuta să facă faţă acestei sarcini.

"Din 2003 s-au schimbat multe în Moldova (ca şi în ţările învecinate), dar se pare că Kozak va fi un "supraveghetor" al alegerilor parlamentare. Prin el, Kremlinul va avea contacte importante cu elitele moldoveneşti, în primul rând cu preşedintele Igor Dodon şi cu socialiştii", a explicat expertul.

El consideră numirea este una simbolică, ţinând seama de activitatea anterioară a oficialului rus.

"Lui îi aparţine planul de reglementare transnistreană, cunoscut sub numele de "Memorandumul Kozak". Acesta presupunea transformarea Moldovei într-o federaţie, în care Transnistria şi Găgăuzia să deţină drepturi extinse, inclusiv blocarea deciziilor de politică externă ale Chişinăului. Nu este exclus că Rusia pregăteşte un nou plan de reglementare, care va fi numit "Kozak-2". Iar victoria forţelor proruse în alegerile parlamentare din Moldova ar putea crea condiţii favorabile pentru realizarea acestui plan. Mai ales că preşedintele Dodon a declarat la Moscova, în 2017, că nu intenţionează să repete greşelile trecutului", a spus politologul.

El nu are nicio îndoială că, dacă "Federaţia Rusă va reuşi să impună Moldovei viziunea sa de reglementare (un oarecare statut autonom al Transnistriei sau transformarea Moldovei într-o federaţie), acest lucru va oferi Moscovei aşi şi pentru Ucraina".