Dmitrii Kozak revine în relațiile dintre Republica Moldova și Federația Rusă. Vladimir Putin l-a desemnat în funcția de reprezentant special pentru dezvoltarea problemelor economice dintre cele două țări.

Un decret în acest sens a fost deja semnat și publicat pe site-ul oficial al Kremlinului. Textul decretului spune că Dmitrii Kozak va prelua împuternicirile lui Rogozin în ceea ce privește relațiile economice dintre Chișinău și Moscova.

În același timp, rămâne vacantă a doua funcție a lui Rogozin, cea de reprezentant special al șefului statului rus pe problema transnistreană. După demisia lui Rogozin din Guvernul de la Moscova, acesta nu mai reglementează acest segment.

Dmitrii Kozak a devenit cunoscut în Republica Moldova după elaborarea memorandumului care îi poartă numele „Kozak”, în 2003. Documentul prevedea federalizarea Republicii Moldova cu oferirea unor împuterniciri sporite în determinarea politicii externe a țării pentru Tiraspol și Comrat.

Memorandumul a fost parafat în primă instanță de către președintele de atunci Vladimir Voronin și de liderul separatist de la Tiraspol din acea vreme, Igor Smirnov.

Ulterior, Voronin s-a răzgândit și a nu a mai dorit să semneze documentul, fapt cu care l-a supărat pe Vladimir Putin care se pregătea să zboare la Chișinău.