Președintele Parlamentului Andrian Candu a avut un discurs înflăcărat și agresiv, după ce s-a dezbătut subiectul de inițiere a unei expertize legislative după invalidarea alegerilor din capitală. Acesta a învinuit socialiștii că lucrează mână-n mână cu Andrei Năstase. Șeful Legislativului a mai spus că pentru PDM ar fi fost mult mai bine dacă Andrei Năstase ar fi devenit primar, pentru că s-ar fi împotmolit „în mizeria lăsată de foștii colegi de alianță” (n. red referindu-se la Partidul Liberal) și, peste un an, PDM l-ar fi arătat pe Năstase cu degetul. Speackerul a făcut referire și la colegii din PLDM, acuzându-i de proasta reformă a justiției din 2009 până în 2016 care a dus la sistarea finanțării de 25 mln euro.

Candu s-a referit la mențiunile ante-vorbitorilor, care au precizat că au fost suspendate 25 mln euro pentru reforma justiției din cauza nerespectării înțelegerilor anterioare.

„Dragii colegi din PLDM și foști colegi de alianță, cine a condus sectorul justiției din 2009 până în 2016? Nu vă este rușine să spuneți că nu au venit cele 25 de milioane pentru justiție, dar uitați să spuneți următoarea propoziție pentru ce perioadă s-a decis suspendarea acestor bani”?, a întrebat Candu.

În continuare, acesta a făcut referire la o declarație a comunistului Reidman, precizând că începe să creadă în scheme conspirative în cazul invalidării alegerilor din Capitală. 

„Stimați colegi din PSRM, încep să cred în diferite scheme conspirative, cum spunea domnul Reidman. Mă întreb cum s-a întâmplat ca după o serie de reușite, după reuniunea FMI de la Washington, după ce se apropia timpul pentru acordarea primei tranșe, numai cu o săptămână înainte vă adresați în judecată ca să fie constate încălcări din partea câștigătorului în alegerile locale”, a declarat șeful Legislativului. 

În continuare, Candu a lăsat de înțeles că Andrei Năstase nici nu ar fi vrut să devină primar. 

„Ați văzut măcar recursul lui Năstase la CSJ? Este unul cu încălcarea legislației, nici măcar nu a invocat motivele recursului. A fost respinsă pentru că cererea nu a fost scrisă corect de juristul Năstase, pe care voi îl aduceți pe cal alb în Parlament, fiindcă într-adevăr, în baza sondajelor, raitingul lui a crescut”, a mai declarat Andrian Candu

Speackerul a spus că pentru PDM ar fi fost mult mai convenabil dacă Năstase devenea primar și se autodistrugea timp de un a an „în mizeria lăsată de colegi”

„Ce ar fi vrut PDM? Ca el să meargă la primărie, să se împiedice de mizeria făcută de alți colegi din coaliție și să rămână acolo un an de zile, fără rezultate, iar noi în alegeri să-l arătăm cu degetul. Asta am fi vrut, de asta și ne-am detașat de el și nu am participat la alegeri, și am zis: să se lupte, să vedem. Dar am impresia că lucrați cu el. Voi ați protestat cu el, voi ați făcut cerere de chemare în judecată, voi veniți acum în Parlament cei mai (belîie și pușîstîie) , cum zice domnul Bătrâncea. Iată de ce dragi colegi eu am multe semne de întrebare și asupra instanțelor de judecată dar și asupra legislației. Și aș putea fi de acord cu domnul Ghilețchi de a scoate restricția cu agitația electorală, pentru că toți avem acum Facebook, Odnoklassniki și e ușor a face un îndemn. Știți că acum în SUA se investighează implicarea în alegerile trecute”, a precizat Candu.

Șeful Parlamentului a menționat în final că în anumite situații de invalidare sau excludere din cursă a politicienilor, nimeni nu a spus nimic, dar referitor la această decizie, majoritatea se revoltă.

„Vrem să nu să se mai întâmple astfel de situații. Dar, haideți să vedem mai departe: scoaterea concurentului partidului Shor din cursa electorală, scoaterea lui Usatîi de la parlamentare în 2014, invalidarea alegerilor la Comrat acum nu știu câți ani, niciunul din voi nu a zis nimic. Adică deciziile de judecată de atunci au fost bune pentru că convenea la toți, dar asta nu e bună”, a conchis președintele Legislativului, cerându-și scuze pentru discursul prea emotiv.

Ulterior, s-a decis ca legislația electorală care a stat la baza invalidării alegerilor locale noi din Chișinău va fi supusă unei ample analize de către experți din domeniul legislativ. Inițiativa este prevăzută într-un proiect de Hotărâre de Parlament care a fost prezentat astăzi de vicepreședintele Valeriu Ghilețchi.

Autorii au argumentat necesitatea acestei analize prin prisma evoluției tehnologiilor informaționale, relațiilor sociale și tehnicile electorale, care sunt în permanentă schimbare și care nu pot fi întotdeauna prevăzute exhaustiv și la timp de legislație.

În context, Comisia Juridică, Numiri și Imunități din cadrul Parlamentului va fi împuternicită pentru efectuarea expertizei a cadrului legal care a stat la baza invalidării alegerilor locale din Chișinău. Comisia va avea la dispoziție 60 de zile pentru a prezenta Parlamentului concluziile și propunerile sale, inclusiv de perfecționare a cadrului normativ relevant în vederea asigurării integrității procesului electoral și consolidării drepturilor electorale ale cetățenilor Republicii Moldova.

La expertiza situației din contextul invalidării alegerilor locale vor putea participa specialiști din cadrul Comisiei Electorale centrale, reprezentanți ai autorităților administrației publice locale și centrale și experți independenți din partea societății civile, inclusiv experți din străinătate.