Socialiștii au cerut astăzi în plenul Parlamentului ca să fie audiat directorul CNA Bogdan Zumbreanu și procurorul anticorupție în legătură cu rezultatele recuperării banilor din furtul miliardului până în luna iulie 2018. Legislativul însă nu a susținut această inițiativă.

Deputatul PSRM, Vasile Bolea a menționat că au trecut 4 ani de la vestitul furt însă până în prezent nu se cunosc unele detalii despre sumele recuperate. 

„În presă să vehiculează că pentru averile fostului prim-ministru se duc bătălii aprinse, se spune că primarul de Orhei și-a cumpărat avioane, iar ulterior le-a vândut. În această situație noi vrem să cunoaștem care este situația la zi, câți bani au fost recuperați până în prezent. Din păcate, recuperarea miliardului s-a pus pe seama cetățenilor, anul acesta, din bugetul de stat trebuie alocați 800 de milioane de lei”, a declarat legiuitorul.

Liberalul Roman Boțan a precizat că fracțiunea PL va susține această inițiativă: „Cetățenii trebuie să-și cunoască eroii.”

Și Iurie Țap deputatul PLDM a menționat că liberal democrații vor susține această inițiativă.

„Vreau să vă aduc aminte că, recent Procuratura Anticorupție, CNA, Procurorul general au lansat strategia de recuperare a mijloacelor sustrase de la cele 3 bănci. Menționez că aceste mijloace, în noiembrie 2014, au fost fraudulos transferate peste hotarele țării, ceea ce a cauzat scoaterea din rezervele Băncii Naționale cele 9.5 miliarde de lei”, a adăugat Țap.

Și comuniștii au declarat că susțin demersul socialiștilor.
„Noi dorim să invităm și reprezentanții BNM pentru a spune câți bani au fost recuperați direct și din vânzările activelor”, a precizat Oleg Reidman.
Asta este a treia tentativă eșuată de audiere  a directorului CNA Bogdan Zumbreanu și procurorului anticorupție după ce pe 21 iunie deputații au respins repetat audierea guvernatorului Băncii Naționale, șefilor CNA, Procuraturii Generale și procurorului Anticorupție referitor la subiectul furtului miliardului și acțiunile întreprinse timp de patru ani pentru întoarcerea banilor.
 
Cu o asemenea propunere a venit PSRM, care a solicitat același lucru pe 16 martie curent.