Salariile profesorilor şi personalului din primării vor fi majorate în perioada următoare, anunţă Partidul Democrat, care a demarat şi un proiect naţional de asigurare a localităţilor din Republica Moldova cu apă potabilă şi menajeră.

Declarația a fost făcută de vicepreședintele PD Vladimir Cebotari în cadrul unei conferințe de presă, organizată după ședința membrilor partidului. Cebotari a spus presei că, în urma discuțiilor cu autoritățile locale şi membrii PD din teritoriu, a fost semnalată problema salariilor mici pentru funcționarii din primării. 

„Astăzi, Partidul Democrat a decis să susțină politic, în Parlament, soluțiile prezentate de colegi, până la finalul acestei sesiuni, să urgentăm procedurile, astfel încât majorările respective să devină efective cât mai rapid. Pentru acest an, banii vor fi de la bugetul de stat, iar din anul viitor, vor fi și alte surse de finanțare, inclusiv din contul serviciilor prestate în teritoriu”, a explicat Cebotari. 

Vicepreședintele PD a adăugat că resursele necesare pentru majorări sunt din contul veniturilor în creștere ale bugetului de stat, dar și din contul celor suplimentare înregistrate în raioane și e vorba de aproximativ 27 milioane lei care va permite o majorare de aproximativ 50% a salariilor. 

În aceeași conferință de presă Cebotari a ținut să amintească că a fost deja aprobată și majorarea de aproximativ 8,5% pentru profesori din luna septembrie.

Democratul a mai declarat că guvernul va face o analiză a situației privind aprovizionarea cu apă și starea infrastructurii de canalizare din toate localitățile din Moldova. În baza acestui studiu va fi elaborat un program național în domeniu. 
 
„Ne dorim ca în fiecare localitate din țara noastră oamenii să poată beneficia de apă și să aibă condiții civilizate de trai. Este o problemă foarte importantă pentru oameni și ea trebuie rezolvată. Acest lucru reiese din toate sondajele, dar ea ne-a fost sesizată și în deplasările noastre în teritoriu”, a explicat vicepreședintele PDM.
Potrivit lui Cebotari, în timpul întâlnirilor cu cetățenii au fost semnalate unele situații deloc normale. „La Șoldănești, oamenii cumpără zilnic apa și plătesc cinci lei pentru o căldare”, a exemplificat democratul. 
 
În acest context, PDM a cerut reprezentanților săi din Guvern revizuiască Strategia națională de alimentare cu apă. „Să vedem care e statutul la zi privind această strategie și care sunt restanțele. Ne-am propus ca în termen de 3-5 ani, să asigurăm localitățile din țară cu apă de calitate”, a continuat Cebotari.