Când pronunţi Marchel, basarabenii tresar, pentru că se gândesc la un personaj foarte activ din Moldova, episcopul de Bălţi şi Făleşti Marchel, ce ţine de Patriarhia Moscovei.

Cine-i acest Marchel, care ne irită cu orice ocazie, dar şi fără ocazie, când îi fierbe oala şi când nu? E un mecanic auto, şofer în armata sovietică, de unde a fost cules la mănăstire şi apoi la seminar şi Academia Teologică. Cariera lui şi-a luat avânt maxim odată cu separatismul moldovenesc, în 1992, şi de atunci Marchel n-a „dezamăgit” prin prestaţia sa smerită şi linguşitoare faţă de Rusia şi prin ura şi repulsia faţă de tot ce înseamnă românesc şi european. Pe atunci el îi scria liderului separatist, Igor Smirnov, cu apelativul „Excelența Sa, Președintele Republicii Moldovenești Nistrene”. Tot atunci Marchel a atacat, fiind ajutat de separatişti cu arme, Episcopia de Bălţi, alungându-l pe episcopul Pavel, actualul mitropolit al Basarabiei, din cadrul BOR. În tot acest timp a fost binecuvântat de mitropolitul Moldovei, pe care mai târziu ar fi vrut să-l înlocuiască din funcţie, după zvonuri.

Marchel i-a susţinut întotdeauna pe politicienii pro-ruşi din Moldova, iar apariţiile sale la conferinţe de presă au fost legate de politică. De altfel, el apărea cu insigne comuniste în piept, alături de cruce. I-a susţinut în campaniile electorale pe Voronin, Usatâi, Roşca, Dodon.

Pe Dodon, Marchel îl susţine de mai demult, încă de pe când liderul socialist făcea parte din Partidul Comuniştilor şi voia să devină primar al capitalei. Nu e o surpriză susţinerea sa publică, deşi pentru un om normal e de neconceput implicarea bisericii în campaniile electorale. Iată ce nota teologul Radu Preda despre această ieşire: „Atacul unui episcop care ţine de Patriarhia Moscovei la adresa candidatei pro-europene la preşedinţia Moldovei îmi confirmă, din păcate, două teze, una mai gravă decât cealaltă. Prima: cum ne arată şi absenţa de la Sinodul Panortodox, grosolan forţată, adică fără temei real, Patriarhia Moscovei are o gândire excesiv politică. Nu pot uita cuvintele Patriarhului Chiril despre Ucraina. În zilele în care începeau să moară oameni în cel mai recent război european, ierarhul se pronunţa că Ucraina nu are ce căuta în Europa. Cuvintele rimează cu cele ale predecesorului său despre legitimitatea intervenţiei ruseşti în Cecenia, ani în urmă. A doua: Patriarhia Rusă ratează subiectul teologic numit Europa. Dacă definim Ortodoxia ca fiind altceva decât Europa, radical şi fundamental opus, atunci avem o mare şi insurmontabila problemă cu realitatea statistică după care mai bine de jumătate dintre ţările ortodoxe sunt pe continentul european, inclusiv partea rusească a continentului. Una peste alta, alegerile de la Chişinău arată pe viu cât de viciat poate fi consensul mafiot între religie şi politică”.

Violenţa cu care Marchel a atacat-o pe Maia Sandu i-a mirat însă şi pe cei care îi cunoşteau năravurile. Ea a fost numită de Marchel şi grupul său de popi oportunişti „stearpă”, „pericol pentru biserică”, „necreştină”, „nepatrioată”. Mai mult, Maia Sandu a fost acuzată că „n-are familie şi copii”, că „"Rodul activității mele, a dumitale, trebuie să se soldeze cu un... rezultat. Așa cum nu găsim rodul stăruințelor ei, am zis că e un bob sterp”. Deşi prin presă s-a vehiculat că Marchel ar avea un fiu nelegitim, pe care şi-a scris ditamai vila din Bălţi, totuşi el e călugăr, deci n-are voie să aibă copii după ce a fost hirotonit. De aici ce reiese? Care „rod al activităţii”? Poate Marchel are încă o activitate pe care nu o cunoaştem?

Numele lui Marchel este legat şi de scandaluri care trec graniţele Moldovei. Anul trecut Formuzal, Stepaniuc, Tarlev şi Marchel au fost acuzaţi că au participat la o şedinţă din Ucraina, cu alţi lideri separatişti, prin care doreau să pună bazele „Republicii Populare Bugeac”. Republica separatistă ar fi trebuit să fie compusă din Găgăuzia şi câteva raioane din Ucraina.

Ce caută un om ca Marchel în biserică? El face parte din cei pe care Biserica Rusă îi foloseşte ca instrumente politice, fără vreo legătură cu biserica. Lui Marchel îi stă bine cu insigna cu secera şi ciocanul în piept, nu cu crucea.