„Deportările staliniste au lovit în fiecare din cei deportați, dar și în noi toți. Au lovit în fundamentele românești. Au lovit în tot ceea ce era mai aproape de cultura și valorile românești”, a afirmat prim-ministrul Pavel Filip în cadrul ceremoniei organizate astăzi, la Guvern, pentru comemorarea victimelor celui de-al doilea val de deportări staliniste.

„Astăzi este o zi tristă pentru R. Moldova. Suntem aici ca să ne amintim de toți cei care au avut de suferit în urma deportărilor staliniste. Cunoscute sub denumirea de IUG. Deportările din 5-6 iulie 1949 sunt cel mai mare val de deportări. Timp de o noapte, aproape 40 de mii de persoane au fost separate de familiile lor, deposedate în mod abuziv de bunurile lor, urcate în tren și duse în cele mai îndepărtate zone ale Uniunii Sovietice. Cei vizați erau ridicați în toiul nopții, amenințați cu arma și terorizați și nu conta dacă era vorba de bătrâni, femei ori copii. Listele erau pregătite din timp. Nu era pur și simplu dreptul la apărare”, a spus Filip.

Acesta susține că simpla rostire  a cuvântului „deportări” ne provoacă și astăzi fiori când este rostit.

Aceste evenimente de care ne amintim astăzi au fost o tragedie a neamului nostru. Pe temperaturi toride, doar cu apă și pește sărat, într-o înghesuială infernală, au mers câte trei-patru săptămâni în condiții îngrozitoare. Sunt chinuri groaznice pe care fiecare dintre ei au fost obligați să le îndure”, a declarat premierul.

Acesta a subliniat că scopul deportărilor a fost exterminarea a tot ce este românesc în spațiul dintre Prut și Nistru.

„Deportările au lovit în fiecare din cei deportați, dar și în noi toți. Au lovit în fundamentele românești. Au lovit în tot ceea ce era mai aproape de cultura și valorile românești. Au fost deportați toți cei incomozi regimului sovietic. Erau deportați cei incomozi prin intelectualitate: intelectuali, gospodari, profesori, foști funcționari ai administrației românești, ziariști și foști ofițeri în Armata Română. Consecințele au fost dramatice. În urmă a rămas o Moldovă fără punct de orientare”, a mai conchis Filip.

La eveniment au fost invitate mai multe victime ale deportărilor staliniste. Împreună cu membrii guvernului, aceștia au ținut un moment de reculegere în memoria tuturor celor care au avut de pe urma represiunilor regimului Stalin. 

Precizăm că în total au existat trei valuri de deportări în masă, când oamenii erau încărcați în trenuri și duși spre Siberia și Kazahstan. Operațiunea de deportare a început în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941. Cel de-al doilea val de deportări în masă a avut loc pe 6-7 iulie 1949, iar al treilea - 31 martie - 1 aprilie 1951. Nu se cunoaște cifra exactă a celor care au avut de suferit de pe urma acestui tip de represiune, istoricii estimând cifra de câteva sute de mii de persoane deportate.