Andrei Năstase, liderul PPDA, a declarat într-o intervenție telefonică la un post de televiziune că afirmațiile conform cărora intenționează să dea start unirii cu România sunt  ”aiureli”. ”Nu este adevărat”, a continuat președintele PPDA. Conform lui Andrei Năstase, Republica Moldova este o societate multiculturală iar el își dorește doar ca R. Moldova să devină un stat European.

Vă prezentăm mai jos întregul dialog al lui Năstase cu moderatorul canalului TvRain:

Moderatorul TVRain: Domnule Năstase, ce se întâmplă la Chișinău?

Andrei Năstase: Mă bucură faptul că aţi aflat despre despre noi, că ne cunoaşteţi numele. Noi ne-am format ca societate civilă încă în 2015, când a ieșit la iveală furtul miliardului, iar țara ne-a fost transformată într-un adevărat laundromat al mafiei rusești. În complicitate cu justiția și sistemul bancar de la noi, mafia din Rusia a spălat 30 de miliarde de dolari! În spatele acestor fărdelegi s-a aflat şi continuă să se afle oligarhul Vladimir Plahotniuc, care controlează justiția celelalte organe ale statului. El are mai mulți complici, printre care raider-ul Veaceslav Platon, dar și actualul preşedinte Dodon, care se laudă peste tot că ar fi pro-rus, deşi, în realitate, nu-i decât clovnul liderului PD, graţie căruia, de altfel, a câştigat alegerile împotriva Maiei Sandu. Inidivizii aceştia mimează reformele: scopul lor, nemărturist dar evident, e de a menţine Repubica Moldova în zona gri dintre Europa şi Ucraina sau Rusia şi de a pescui în continuare în ape tulburi. Acum ne aflăm la Curtea Supremă de Justiție, unde am făcut recurs după ce două instanțe au declarat alegerile invalide pe motiv că aş fi făcut agitaţie electorală în ziua scrutinului. Dar la 3 iunie n-am făcut decât să îndemn lumea să iasă la vot: nu să spun pentru cine să voteze! Doar să iasă la vot, dar să voteze pentru cine vor, pentru că aceasta înseamă democrația. Același lucru l-a făcut și oponentul meu, așa-numitul politician pro-rus Ivan Ceban, susținut de Plahotniuc și Dodon. Doar pentru faptul că am îndemnat lumea pe Facebook să iasă la vot n-au fost recunoscute aceste alegeri.

Moderatorul TVRain: Dar, în 2015, ați organizat mitinguri împreună cu Dodon.

Năstase: Noi am ieșit în stradă lal 25 ianuarie, când deja știam cu toții că miliardul a fost furat. Eu, pe tot parcursul anului 2015, am luptat cu acest regim, cu crimele sale împotriva poporului meu. Până pe 23 septembrie, în stradă au manifestat doar forțele pro-europene. Pe data de 6 septembrie noi am ieșit în stradă în număr de 118 000. Aceasta l-a pus în gardă pe Plahotniuc și, noaptea, i-a convocat la el în oficiu pe Dodon și cu Usatîi care au consimţit, contra a câte un milion de lei pe lună, să iasă şi ei în stradă şi să ne păteze imaginea cu așa-numitele forțe pro-ruse, deoarece Plahotniuc trebuia să se justifice cumva în fața partenerilor europeni și americani.

Moderatorul TVRain: Dvs. spuneți că Dodon este un politician pro-rus. Dar despre dvs. înşivă se spune că sunteți un politician pro-român care, după ce va veni la putere, va da start Unirii Republicii Moldova cu România.

NăstaseAiureli! Nu este adevărat! Dodon mă prezintă la Moscova ca pe un politician pro-român și pro-american, iar ăsta (Plahotniuc – n.red) la un post de televiziune afirmă că sunt mâna Moscovei, la altul, că aş fi un spion român și ş.a.m.d. Trebuie să știți că îmi iubesc țara: m-am născut aici și vreau ca R. Moldova să devină un stat european, cu o justiție funcțională, stat în care să avem dreptul la vot și la informare. Vreau ca să trăim toți în prietenie aici, deoarece noi suntem o societate multiculturală. Eu întotdeauna am i-am chemat pe toți oamenii care trăiesc în Moldova la unire între ei. M-am adresat și rușilor, ucrainenilor, găgăuzilor: pe toți i-am chemat la unitate.

Moderatorul TVRain: Cunoașteți ceva despre cazul arestării Carinei Țurcan la Moscova pentru spionaj în favoarea Rusiei? Ministerul rus de Externe spune că ea deține și cetățenia României. Are aceasta vreo legătură cu lupta politică din interiorul Moldovei ori nu?

Năstase: În primul rând, vreau să vă spun că şi eu am pașaport român, așa cum îl au, cred, încă un milion de cetățeni ai Republicii Moldova. Dar asta nu schimbă nimic. Cât despre Ţurcan, n-am auzit prea multe. Am avut o discuție cu fratele meu, care e jurnalis, și el mi-a spus că acolo nu a fost niciun fel de spionaj: neşansa Carinei Ţurcan e că știe despre foarte multe escrocherii produse în sânul companiei.

Vă amintim că după declanșarea protestelor urmare a invalidării alegerilor anticipate din Chișinău, Andrei Năstase a făcut apel la la unioniști să se alăture protestelor anunțate de opoziție.