Departamentul de Stat al SUA a emis o declarație în care condamnă decizia netransparentă a instanței de la Chișinău și atenționează că invalidarea alegerilor este o amenințare la adresa democrației.

„Candidatul câștigător la cursa primăriei Chișinău a primit majoritatea voturilor. Observatorii internaționali au constatat nereguli relativ minore care nu ar justifica invalidarea rezultatelor alegerilor și nu au existat apeluri din partea participanților la alegeri pentru a invalida rezultatele”, se arată în comunicatul Departamentului de Stat al SUA

„Decizia neobișnuită și nejustificată a instanței împiedică voința electorală a poporului moldovenesc și prejudiciază respectul pentru statul de drept și principiile democratice din Moldova”, se mai spune în declarație.

--- Instituția reamintește faptul că Secretarul de Stat, Mike Pompeo, a subliniat la întâlnirea cu Prim-ministrul Filip din 25 iunie, că alegerile libere și corecte reprezintă atributul unui guvern democratic și trebuie să reflecte voința cetățenilor țării fără ingerință politică.