Președintele Parlamentului Andrian Candu, împreună cu omologii săi din Georgia și Ucraina, efectuează, în premieră, o vizită trilaterală în SUA, în perioada 25 iunie - 1 iulie curent, pentru a cere angajament deplin și activ al Statelor Unite în regiune.

Cei trei președinți de legislative vor discuta despre riscurile de securitate generate de prezența nesancționată a trupelor rusești în zonă, războiul hibrid, drepturile omului, securitatea energetică în Estul Europei, precum și reformele implementate de Moldova, Georgia și Ucraina pe parcursul european al celor trei state.

Această vizită vine după angajamentul comun de promovare a politicilor de securitate și reformelor pentru integrarea europeană a celor trei campioni ai Parteneriatului Estic, asumate la Conferința din 2 martie de la Chișinău și instituționalizate la Kiev prin crearea Asambleei interparlamentare Moldova, Ucraina, Georgia.

Programul vizitei include întrevederi cu Paul Ryan, președintele Camerei Reprezentanților, Congresul SUA, membrii Comitetului Senatului pentru relații externe, grupurile de prietenie din Congresul SUA pentru Moldova, Georgia, Ucraina, precum și cu asistentul pentru afaceri europene şi euroasiatice al secretarului de stat al SUA Wess A.Mitchell. De asemenea, vor avea loc discuții publice organizate cu experți și media de la Atlantic Council (Consiliul Atlantic), National Press Club (Clubul Național de presă), American Foreign Policy Council (Consiliul american pentru politică externă).

Cei trei președinți de parlament sunt însoțiți de Viktoras Pranckietis, președintele Parlamentuilui din Lituania și Adam Bielan, vicepreședintele Senatului Poloniei.

Amintim că săptămâna trecută în Congresul SUA a fost înregistrată o rezoluție în susținerea Moldovei, Georgiei și Ucrainei, iar ONU a adoptat rezoluția prin care cere Federației Ruse retragerea trupelor militare de pe teritoriul Republicii Moldova.

------------------------ Tot în aceste zile și premierul Pavel Filip se află la Washington. Acesta a avut o întrevedere cu secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo. Oficialii au evaluat situația privind securitatea regională în Europa de Est și au evidențiat importanța colaborării dintre Republica Moldova și SUA și a contracarării riscurilor de imixtiune externă.