Ministerul Afacerilor Externe (MAE) salută rezoluţia Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) privind retragerea trupelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova, se arată pe contul de Twitter al MAE.

„Salutăm adopţia rezoluţiei Adunării Generale a ONU privind retragerea completă şi necondiţionată a forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova. România a contribuit la aceasta”, arată MAE pe Twitter, transmite Agerpres.

Ieri ONU a votat rezoluția privind retragerea trupelor ruse de ocupație din transnistria. Proiectul a fost prezentat de ministrul de Externe, Tudor Ulianovschi.

Pentru - 64 de voturi

Împotriva - 15 voturi

Abțineri  - 83 voturi

---------------------------------------------- În discursul său din Adunareaa ONU, ministrul de Externe, Tudor Ulianovschi, a menţionat că proiectul nu trebuie calificat drept un gest neprietenesc faţă de altă ţară.

"Prezenţa continuă a trupelor ruseşti şi a armamentului pe teritoriul Republicii Moldova, fără acordul său, nu e doar incompatibil cu independenţa, suveranitatea, integritatea teritorială şi neutralitatea sa permanentă, ci şi cu dreptul internaţional şi cu prevederile Cartei ONU", a menţionat Tudor Ulianovschi.

Reprezenatul rușilor a spus că regretă votul Adunării ONU. În opinia lui, acesta vine într-un moment când se înregistrau mai multe progrese în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană.

„Rusia este garantul păcii și stabilității în regiune”, mai spune el.

Înainte de vot, reprezentantul rușilor a cerut amânarea acestui subiect pentru sesiunea următoarea a Adunării ONU.

Detalii: Rușii cer ONU să amâne dezbaterea rezoluției privind retragerea trupelor din transnistria

Alături de Moldova, proiectul de rezoluţie a fost semnat de România, Ucraina, Georgia, Estonia, Letonia, Lituania şi Canada. În textul documentului sunt trecute în revistă angajamentele luate de Rusia în cadrul summitului OSCE de la Istanbul din 1999, cu privire la retragerea armamentului şi a trupelor dislocate în regiunea transnistreană. În proiect se subliniază că este vorba de militarii ruşi din grupul operativ şi nu de trupele ruse de menţinere a păcii.

Potrivit Constituţiei, se arată în proiect, Republica Moldova şi-a proclamat neutralitatea permanentă, iar staţionarea trupelor străine pe teritoriul naţional este interzisă. Ţările semnatare şi-au reafirmat necesitatea ca statele membre ONU să respecte suveranitatea şi integritatea teritorială a celorlalte state, să nu ameninţe sau să folosească forţa împotriva altui stat membru.