ONU va dezbate astăzi, 22 iunie, proiectul de rezoluție înaintat de către Chișinău privind retragerea trupelor ruse de ocupație din regiunea transnistreană

Canada, Estonia, Georgia, Letonia, Lituania, Republica Moldova, România și Ucraina sunt țările coautoare ale Rezoluției de retragere a trupelor ruse din regiunea transnistreană ce urmează a fi discutată și ulterior votată astăzi la ONU.

Amintim că la sfârşitul lunii august 2017, Republica Moldova a solicitat Naţiunilor Unite să includă chestiunea retragerii complete a militarilor ruşi din Transnistria pe ordinea de zi a sesiunii Adunării Generale a ONU din septembrie. Ulterior, discutarea acestui subiect a fost amânată pentru luna octombrie, după care cererea a fost retrasă, pentru că - potrivit oficialilor moldoveni - Rusia ar fi încercat să blocheze dezbaterile pe marginea ei. 

DESCHIDE.MD amintește: Curtea Constituțională a Republicii Moldova a declarat trupele străine de pe teritoriul R. Moldova drept trupe de ocupație.

De asemenea, amintim că autoritățile R. Moldova și-au exprimat în nenumărate rânduri îngrijorarea în legătură cu aplicațiile militare din stânga Nistrului, care, în ultima perioadă, au devenit tot mai frecvente și iau amploare.