Canada, Estonia, Georgia, Letonia, Lituania, Republica Moldova, România și Ucraina sunt țările coautoare ale Rezoluției de retragere a trupelor ruse din regiunea transnistreană ce urmează a fi discutată și ulterior votată pe 22 iunie la Adunarea Generală ONU.

Acest lucru reiese dintr-un draft al documentului dat care a fost publicat de fostul ambasador moldovean la ONU, Vlad Lupan.

Acesta scrie că Rezoluția privind retragerea trupelor straine (adică ruse) din R.Moldova a fost înregistrată la ONU ca document oficial, fără mari modificări, comparativ cu sugestiile anterioare.

Fostul ambasador mai spune că, în opinia sa, din document sunt absente trei aspecte și anume: termenul limită de retragere, cererea de examinare sau deschiderea unei discutii privind schimbarea asa-numitei operatiuni de meținere a păcii sub egida rusească, spre una internațională și referințe legale la cazul Ilașcu, care demostrează juridic că trupele ruse blochează soluționarea conflictului transistrean, precum și refernite la inițiativa ucraineană de a deschide coridor.

Vedeți mai jos Rezoluția:

 

Amintim că la sfârşitul lunii august 2017, Republica Moldova a solicitat Naţiunilor Unite să includă chestiunea retragerii complete a militarilor ruşi din Transnistria pe ordinea de zi a sesiunii Adunării Generale a ONU din septembrie. Ulterior, discutarea acestui subiect a fost amânată pentru luna octombrie, după care cererea a fost retrasă, pentru că - potrivit oficialilor moldoveni - Rusia ar fi încercat să blocheze dezbaterile pe marginea ei. 

DESCHIDE.MD amintește: Curtea Constituțională a Republicii Moldova a declarat trupele străine de pe teritoriul R. Moldova drept trupe de ocupație.

De asemenea, amintim că autoritățile R. Moldova și-au exprimat în nenumărate rânduri îngrijorarea în legătură cu aplicațiile militare din stânga Nistrului, care, în ultima perioadă, au devenit tot mai frecvente și iau amploare.