Problema depozitării gunoiului menajer din orașul Bălți a fost subiect de discuție la ședința de astăzi a PDM. Vlad Plahotniuc a spus că au fost examinate toate soluțiile care pot fi aplicate în acest caz, inclusiv exproprierea terenului care astăzi se află în proprietatea unui agent economic. În opinia democraților, acest teren ar trebuii să fie trecut în posesia celor două localități în apropierea cărora se află poligonul de gunoi.

„Chiar dacă Guvernul se află în relații bune cu primarii celor două localități, consideră că în astfel de situații de criză în care cetățenii au de suferit, politica trebuie lăsată la o parte iar Guvernul trebuie să sprijine orice primărie indiferent de apartanența politică a primarului”, a declarat Vlad Plahotniuc. 

Liderul PDM, spune că i-a fost adresată o solicitare din partea unor responsabili de la Primăria Bălți, de a se implica personal în soluționarea problemei, pe care încă nu au reușit să o rezolve acolo, și anume cea legată de depozitarea gunoiului menajer. Poligonul, unde sunt depozitate deșeurile menajere din oraș, este gestionat de un agent economic, iar Primăria Bălți nu are acces liber la acest teren, fapt, care generează de mult timp numeroase conflicte, iar municipiul se sufocă din cauza deșeurilor neevacuate.

„Reieșind din faptul că acest poligon, chiar dacă este gestionat de un agent economic din Chișinău, se află, de fapt, pe teritoriul la 2 sate (Țambula și Bilicenii Noi), iar primarul localității Țambula, ca și primarul de Bălți, este exponentul formațiunii politice „Partidul Nostru", considerăm că este corect ca acest teren să fie transmis satului Țambula, astfel, încât să nu mai existe neînțelegeri și diverse speculații. Aceasta este ceea, ce poate face Guvernul, iar Partidul Democrat, chiar dacă nu se află în relații de cooperare cu partidul, din care fac parte primarii celor două localități, consideră că, în astfel de situații de criză, în care cetățenii au de suferit, politica trebuie lăsată la o parte, iar Guvernul să sprijine orice Primărie, indiferent de apartenența politică a primarului localității. Dacă nici după asta nu vor rezolva problema deșeurilor, atunci - vorba ceea: Pe dansatorul prost și picioarele îl încurcă", a spus președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc.

Vom aminti că problema gunoiului din Bălţi a pornit atunci când Primăria a suspendat abuziv contractul cu firma care se ocupa de colectarea deşeurilor stradale. De atunci, resturile din preajma tomberoanelor, de pe străzi şi din curţi stau sub picioarele localnicilor. Întreprinderile municipale nu fac faţă volumului mare de lucru, iar singurul agent privat contractat de autorităţi este responsabil doar de evacuarea gunoiului din curţile blocurilor.