După câteva ore de deliberări, marți, 19 iunie, Judecătoria municipiului Chișinău, sediul Centru, nu a validat rezultatele alegerilor locale noi din Chișinău. Prezent în instanță, primarului ales, Andrei Năstase, liderul Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, a declarat pentru presă că „este un joc perfid la care ne face să asistăm această guvernare”. Andrei Năstase a mai spus că decizia primei instanțe va fi contestată, transmite IPN.

Ședința a fost convocată pentru ora 16.30, iar aproape de ora 22.00, judecătoarea Rodica Berdilo a pronunțat hotărârea. „Instanța de judecată hotărăște: nu se confirmă legalitatea alegerilor locale noi ale primarului general al municipiului Chișinău din 20 mai 2018 şi 3 iunie 2018. Se transmite prezenta hotărâre, în 24 de ore după adoptare, Comisiei Electorale Centrale şi Consiliului Electoral al Circumscripției Electorale Chișinău. Împotriva hotărârii instanței de judecată poate fi depus apel în termen de o zi de la pronunţare”, a declarat judecătoarea.

Andrei Năstase a declarat că judecătoarea a citit, din scoarță în scoarță, niște inepții. „Avem de a face cu o mafie. Pentru ei nu contează votul cetățenilor, pentru ei nu contează votul chișinăuienilor şi al locuitorilor suburbiilor”, a spus Andrei Năstase. Potrivit lui, această hotărâre a fost comandată de liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, iar  judecătoarea trebuie să facă pușcărie.

Liderul PPPDA crede că intenționat s-a tărăgănat până în noapte pronunțarea deciziei pentru a pune la cale eventuale provocări. Năstase a invitat oamenii să-și păstreze calmul și să rămână astăzi acasă, dar a îndemnat la unitate. Potrivit lui,  hotărârea urmează să fie contestată, iar ca urmare a deciziei instanței de apel se va decide în privința ulterioarelor acțiuni.

Alexandru Slusari, vicepreședintele formațiunii, a declarat că primit un sms, fără a preciza de la cine, în care i s-a comunicat, încă până la pronunțarea hotărârii, că alegerile nu vor fi validate și că la sediul judecătoriei au fost mobilizate forțe de ordine.

Avocatul lui Andrei Năstase, Dumitru Pavel, a declarat că în asemenea circumstanțe urmează să fie asigurat în continuare interimatul funcției de primar al capitalei, până la o decizie definitivă în cazul validării sau deja până la organizarea alegerilor ordinare.

Judecătoria municipiului Chișinău, sediul Centru, s-a convocat pe 15 iunie în ședință pentru a se pronunța asupra legalității alegerilor, dar a amânat examinarea cauzei. Într-o nouă ședință convocată luni, 18 iunie, secretarul Consiliului Electoral al Circumscripției Electorale Chișinău, Vitalie Miron, a solicitat recuzarea judecătorului. Demersul de recuzare a fost acceptat, iar cauza a fost redistribuită unui alt judecător, Rodica Berdilo, care a și pronunțat decizia de nevalidare a rezultatelor scrutinului și mandatului primarului ales.

Andrei Năstase a acumulat 52,57% din voturile alegătorilor în cel de-al doilea tur de scrutin.