Obervatorii din cadrul Rețelei Europene a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor (ENEMO) sunt de părere că ziua alegerilor din cel de-al doilea tur a fost, în general, bine organizată. Cu toate acestea au fost identificate și unele încălcări dar și neajunsuri particulare.

În cadrul unei conferințe de presă organizate astăzi membrii ENEMO au declarat: „cadrul juridic național este destul de bine organizat pentru a putea organiza alegeri democratice, dar, în același timp, Codul Electoral în anumite situații este vag”.

„Ziua alegerilor a fost, în general, bine organizată. Cu toate acestea, au existat secții de votare unde nu au ajuns buletine de vot, iar o mulțime de alegători nu și-au putut exercita dreptul de vot. Mă refer la cele de peste hotare. De asemenea, am văzut și cazuri grave, cum ar fi încălcarea dreptului fundamental la vot, intimidare, încălcarea secretului de vot. Aceste cazuri particulare au fost sesizate în spitalele de psihiatrie și în penitenciare”, a declarat şeful Misiunii, Peter Novotny

Întrebați de presă dacă au ştire de cazurile de organizare a transportului pentru unii alegători, dar și de mituirea alegătorilor, membrii ENEMO au declarat: „Cunoaștem situațiile privind organizarea transportului pentru cetățenii din stânga Nistrului, dar și pentru unele asociații din România, însă nu cunoaștem foarte multe detalii. La fel cum nu cunoaștem situații concrete privind coruperea alegătorilor. Vom fi atenți și vom veni cu precizări în raportul final. Cunoaștem că astfel de situații ar putea influența procesul electoral. Vom fi atenți și, cum avem mai multe informații, vom veni cu ele în raportul final”.

Totodată, au fost observate neajunsuri în procesul de soluţionare a litigiilor electorale în cadrul CEC, care a amânat examinarea plângerilor electorale după a 2-a rundă a alegerilor – ceea ce este contrar prevederilor Codului Electoral, cât şi în cadrul altor organe competente în identificarea, investigarea şi urmărirea cazurilor de încălcări sau infracţiuni legate de alegeri.

Amintim că, ieri, și observatorii internaționali au declarat că turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, în pofida unor neajunsuri, s-au desfăşurat transparent şi corect. În opinia observatorilor, cetăţenii moldoveni au putut să-şi exprime liber voinţa.