sssssssssssssssssPreședintele Executiv al Partidului Unității Naționale face apel la autoritățile Ucrainei să oprească „prigonirea comunității românești din Bucovina de Nord și să nu îngrădească drepturile culturale și istorice ale românilor bucovineni”.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Șalaru condamnă persecuțiile împotriva comunității românești din regiunea Cernăuți.

„Acțiunile statului ucrainian împotriva comunității românești din regiunea Cernăuți este nedreaptă, incorectă și neconformă cu aspirațiile europene ale Ucrainei. Intrarea serviciilor secrete ucrainiene în sediul Centrului Eudoxiu Hurmuzachi, confiscarea cărților de istorie, revistelor, ziarelor și a materialelor culturale destinate celebrării Centenarului este o acțiune de tip sovietic și nu face cinste unui stat care se dorește a fi parte a lumii euro-atlantice”, afirmă Șalaru.

Șalaru susține că etnicii români mor în Donbas apărând integritatea Ucrainei.

„Vor sau nu vor unii lideri de la Kiev, Bucovina este teritoriu românesc, a aparținut României Mari iar românii din această zonă sunt la ei acasă. Fac apel la autoritățile Ucrainei să oprească prigonirea comunității românești din Bucovina de Nord și să nu îngrădească drepturile culturale și istorice ale românilor bucovineni. Acest tip de acțiuni nu fac de cât să de apă la moară propagandei ruse și să distrugă loialitatea minorităților față de statul ucrainean”, susține Șalaru.

ssssssssssssAmintim că Serviciul de Securitate al Ucrainei a descins la Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzache” din Cernăuți, organizația fiind suspectată de acțiuni separatiste.

sssssssssssssOfițerii SBU au găsit în sediul instituției Harta României Mari, în care regiunea Cernăuți nu este parte a Ucrainei, și pliante ce conțin informații despre Centenarul Marii Uniri