Candu, despre limba română în Constituție: Nu anul acesta!

08:10, 13 Iunie 2018

Foto: TV8.md

„Nu anul acesta, nu în această legislatură și nu în acest context”, a răspuns președintele Parlamentului Andrian Candu  la întrebarea moderatorului emisiunii „Important” când va fi modificată limba oficială în Constituție? 

„Avem o parte a societății care consideră că limba noastră este limba moldovenească. Cum să luptăm cu această parte, schimbând Constituția?”, s-a întrebat Candu retoric. 

În schimb, Candu a spus că anul acesta trebuie să fie inclusă sintagma de „integrare europeană” în Constituție. 

„O dată ce apare în Constituție respectiva prevedere, toate instituțiile statului vor trebui să respecte acordul de asociere și toată ziua să facă tot posibilul pentru a ne apropia de UE”, a declarat Candu.

Vom aminti că CCM a dat aviz pozitiv proiectului semnat de liberal-democraţi. Asta după ce, încă în 2013, magistraţii costituţionali au decis că denumirea corectă a limbii de stat în Republica Moldova este limba română şi că textul Declaraţiei de Independenţă, în care se spune că limba oficială este româna, prevalează în raport cu textul Legii Supreme.

În decembrie, 2017 Guvernul de la Chişinău a dat aviz pozitiv iniţiativei legislative de modificare a articolului 13 din Constituţia Republicii Moldova, prin care se urmăreşte înlocuirea sintagmei „limba moldovenească" cu „limba română" ca limbă de stat în Legea Supremă.

Anterior, atât liderul PD Vlad Plahotniuc cât și președintele Parlamentului, Andrian Candu au declarat că în PDM sunt păreri diferite pe marginea acestui subiect, însă conducerea formațiunii poartă discuții cu toți deputații pentru a-i convinge să voteze acest proiect.

× Aboneaza-te la fluxul de stiri Deschide.MD pe telefonul tau mobil
Ai depistat o eroare în text?  Selecteaz-o  și apasă combinația de taste CTRL + ENTER