Liderul Partidului Comunist din Transnistria, deputatul sovietului suprem al autoproclamatei RMN, Oleg Horjan, care a fost lipsit de imunitate parlamentară de către colegi, îşi va petrece următoarele două luni în izolatorul de detenţie preventivă din Tiraspol.

Această măsură de pedeapsă i-a fost stabilită de instanţa de judecată la solicitarea procuraturii, care consideră că deputatul a opus rezistenţă faţă de reprezentanţii autorităţilor.

„Ancheta investighează incidentul din 5 iunie. Potrivit camerelor de supraveghere, în acțiunile lui Horjan se constată semnele componentei infracțiunii „opunere de rezistență faţă de reprezentantul autorităţilor cu violență, fără pericol pentru sănătate”, a declarat președintele Comitetului de anchetă, Veaceslav Bînzari.

El a criticat declarațiile Partidului Comuniștilor din Republica Moldova în apărarea lui Horjan, care consideră că reținerea colegului politic transnistrean este o răfuială politică a autorităţilor de la Tiraspol cu opoziția.

„Încercările de a da o nuanţă politică infracţiunii reprezintă o modalitate de a evita consecințele. Această dorință de a conferi calitatea de victimă persoanei reţinute nu va afecta în niciun fel obiectivitatea investigației”, a subliniat Bînzari.

ssssssssssssssssssAmintim că sâmbătă, 2 iunie, Horjan a desfăşurat un miting neautorizat în centrul Tiraspolului. După miting, mililţia a reţinut câţiva activişti. Ulterior, deputatul a mers la secția de miliţie, l-a împins pe unul dintre angajați, ar altuia i-a rupt epoleţii, cerând eliberarea persoanelor reţinute. Procuratura consideră că acţiunile sale sunt ilegale și a cerut Sovietului Suprem să-i retragă lui Horjan imunitatea parlamentară pentru a-l trage la răspundere, lucru care s-a întâmplat pe 6 iunie.

Menționăm că Horjan are o relația mai specială cu Igor Dodon. Cel dintâi l-a primit de câteva ori pe deputatul separatist la președinței, iar unele voci spun că Horjan ar putea participa la alegerile parlamentare din toamnă din partea PSRM pe una din circumscripțiile uninominale dinTransnistria. 

Sursa: Infotag.md