Subiectul punctelor comune moldo-ucrainene poate fi discutat doar de Chişinău şi Kiev, includerea sa pe agenda 5+2 nu e posibilă, a declarat vicepremierul pentru Reintegrare Cristina Lesnic în cadrul conferinţei de bilanţ a formatului amintit. Cât despre implementarea protocoalelor semnate anterior cu Tiraspolul, sursa citată a afirmat că "există loc pentru mai bine". Reprezentantul special al OSCE pentru reglementarea transnistreană, Franco Frattini , a atras atenţia părţilor "să discute toate punctele sensibile în toate formele posibile, nu doar la ședințele 5+2”.

„Controlul comun nu reprezintă un obiectiv pe agenda 5+2. Acest subiect se discută doar între R. Moldova și Ucraina”, a spus Lesnic.

Referindu-se la implementarea protocoalelor semnate cu Tiraspolul, precum și la runda de negocieri în formatul „5+2” care a avut loc la Roma, Lesnic a spus că „există loc pentru mai bine, trebuie să fim mai buni și mai flexibili”.

De asemenea, Lesnic a spus că pozițiile și declarațiile unor părți din cadrul negocierilor sunt „haotice, contradictorii și confuze”.

„Lucrurile pot fi posibile doar prin eforturi comune. Reiterez că partea moldovenească întreprinde lucruri pozitive pentru îmbunătățirea calității vieții oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Vom continua să parcurgem acest drum”, a subliniat Lesnic.

Vicepremierul susține că în cadrul acestei runde de negocieri s-a analizat implementarea protocoalelor deja semnate și s-a discutat identificarea soluțiilor asupra altor probleme.

În luarea sa de cuvânt, așa-zisul ministru de externe de la Tiraspol a spus că partea transnistreană a pus în discuție „problema” controlului comun moldo-ucrainean pe sectorul transnistrean de frontieră şi a îndemnat partenerii externi să nu admită niciun fel de restricții și blocaje economice asupra regiunii amintind despre dificultățile cu care s-ar fi confruntat unii agenți economici din regiune. 

Discuția n-a fost deloc ușoară, dar chiar și așa avem rezultate. (...) Am reiterat că partea transnistreană își onorează responsabilitățile din cadrul protocoalelor semnate anterior”, a spus Ignatiev.

Acesta a mai spus că Tiraspolul vrea „să se muncească mai intensiv în formatul 5+2” și crede că o nouă ședință în formatul „5+2” ar fi bine să aibă loc chiar în toamna viitoare.

Reprezentantul special al OSCE pentru reglementarea transnistreană, Franco Frattini a spus că pe parcursul mandatului Italiei la președinția OSCE, Roma se va strădui ca fiecare ședință să se încheie cu rezultate palpabile.

„Președinția italiană la OSCE își propune să încerce o nouă normă – întâlnire să nu aibă lod de dragul întâlnirilor. Fiecare să plece de la masa de negocieri cu rezultate concrete și palpabile”, a spus Frattini.

„Sunt fericit să stimulez deschiderea unor noi înțelegeri”, susține Frattini.

Întrebat de către jurnaliști dacă la Roma s-a discutat și probleme de securitate precum prezența trupelor ruse de ocupație în stânga Nistrului, acesta a îndemnat părțile implicate în conflict la dialog.

„Fac apel la părți să discute toate punctele sensibile în toate formele posibile, nu doar la ședințele 5+2”, a mai spus Frattini. 

Întâlnirea a reunit reprezentanți ai părților, mediatori și observatori de la Chișinău și regiunea transnistreană, OSCE, Federația Rusă, Ucraina, precum și Uniunea Europeană și SUA.

Ultima rundă de negocieri în formatul „5+2” a avut loc în noiembrie anul trecut la Viena, Austria.