Liderul de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, a declarat că Transnistria se așteaptă la o îmbunătățire a relațiilor dintre Republica Moldova și Federația Rusă după turul II al alegerilor prezidențiale.

La alegerile din 30 octombrie  în localitatea Varnița, circumscripția Anenii Noi, în secțiile de votare 41 și 42 destinate pentru algătorii din regiunea transnistreană, au votat 3596 de persoane pe lista suplimentară. În localitatea Rezina, au votat pe listele suplimentare 1409 de persoane.

Totodată, în turul II al alegerilor prezidențiale, către orele 18:00 au votat aproape 15.000 de alegători din Transnistria, ceea ce este de două ori mai mult decât în turul întâi al alegerilor prezidențiale, iar secția la 41 din localitatea Varnița s-au epuizat buletinele.

Astăzi, la secțiile de votare destinate pentru votul cetățenilor moldoveni care locuiesc în regiunea transnistreană s-au creat cozi, iar oamenii au fost aduși în mod organizat cu transport înmatriculat în Transnistria.

Participarea activă la vot a locuitorilor din stânga Nistrului, care au fost aduși la secțiile de votare în mod organizat, cu transport cu numere de Transnistria, este o premieră pentru Republica Moldova.

Tot o premieră a fost și declarația liderului transnistrean Evgheni Șevciuk care a spus în cadrul unei conferințe că Tiraspolul este interesat ca Republica Moldova să aibă un președinte ce va putea dezvolta relațiile bune dintre Chișinău și Moscova. „Suntem interesați ca vecinii noștri să aibă o stabilitate, bunăstare, și ca relațiile dintre Republica Moldova și Rusia să se dezvolte. Rusia joacă un rol esențial în asigurarea păcii și stabilității pe ambele maluri ale Nistrului”, a declarat Evgheni Șevciuk în cadrul unei conferințe susținute vineri 11 noiembrie.

Evgheni Șevciuk nu a făcut declarații cu privire la alegerile din Republica Moldova înainte de primul tur al scrutinului prezidențial, dar nici cu privire la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014. Igor Smirnov, liderul care l-a precedat pe Șevciuk, a declarat, înainte de alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009, că pe el nu-l interesează scrutinul din Republica Moldova.