O nouă rundă de negocieri în formatul 5+2 începe azi la Roma. Republica Moldova va fi reprezentată de vicepremierul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic.

Reuniunea va fi prezidată de reprezentantul special al președintelui în exercițiu al OSCE din partea Italiei pentru reglementarea transnistreană, Franco Frattini.

Întâlnirea, denumită oficial „Conferința permanentă pentru probleme politice în cadrul procesului de negociere pentru reglementarea transnistreană în formatul 5+2” va reuni reprezentanți ai părților, mediatorilor și observatorilor în cadrul negocierilor.

Potrivit unui comunicat al Biroului de Reintegrare, în cadrul reuniunii oficiale vor fi discutate progresele obținute de către Chișinău și Tiraspol în procesul de implementare a angajamentelor stabilite în așa-numitul pachet "Berlin plus", precum și alte subiecte de actualitate de pe agenda procesului de negocieri.

De asemenea, discuțiile se vor axa pe prioritățile în procesul de reglementare transnistreană pentru perioada următoare.

Administrația separatistă de la Tiraspol a anunțat că intenționează să pună în discuție subiectul extinderii controlului comun moldo-ucrainean pe sectorul transnistrean de frontieră, la ședința „5+2” de la Roma.

Datorită ultimelor ședințe în formatul „5+2”, a fost posibilă semnarea mai multor protocoale între Chișinău și Tiraspol asupra subiecteleor din pachetul "Berlin plus".

Ultima rundă de negocieri în formatul “5+2” s-a desfăşurat în perioada  27-28 noiembrie 2017, la Viena, sub egida Președinției Austriei în OSCE.