Deputații din opoziția parlamentară au cerut audierea Ministrului de Interne, Alexandru Jizdan, a ministrului Educației, Monica Babuc, și a ministrului de Externe, Tudor Ulianovschi. Toate propunerile au fost respinse.

Ministrul Jizdan a fost chemat la raport pe două subiecte. Primul a fost înaintat de socialiști și se referă la aplicarea mijloacelor speciale în privința contramanifestanților de la marșul LGBT. 

„Cerem explicații de la ministrul de Interne în legătură cu acțiunile care, în opinia noastră și nu doar a noastră, ne-au surprins neplăcut din partea polițiie, ele fiind absolut neproporționale prin aplicarea nerezonabilă a resurselor speciale, bastoane, gaze lacrimogene față de contramanifetsanți”, a declarat Vladimir Țurcan.

Un alt subiect pentru care opoziția l-a vrut pe Jizdan în Parlament se referă la echipajul de patrulare dislocat în apropierea de casa secretarului general al PDM, Constantin Botnari.

„În timp ce orașul de sufoca de ambuteiaje nedirijate în orele de vârf, mulți dintre dumneavoastră ați sesizat o patrulă mobilă a INP, plătită din bani publici, către casa lui Constantin Botnari, ce veghează nonstop calea de acces către casa lui Constantin Botnari la intrarea în zona de lux „Poiana Domnească”. Polițiștii duc evidența tuturor mijloacelor de transport care duc în direcția cartierului acestuia, stopează și chestionează cetățenii asupra scopului și adresei la care merg. În acest sens aș dori să ne spună domnul ministru ce obiect atât de valoros au de păzit acești polițiști. Cu ce motiv un echipaj al poliției stă în serviciul unui individ care nu are nicio funcție de demnitate publică și nici nu s-a manifestat cu careva merite pentru stat. Dimpotrivă, parazitează din umbră pe spatele cetățenilor R. Moldova”, a declarat Maria Ciobanu. 

Ministra Monica Babuc a fost chemată de liberali pentru a da explicații pe marginea subiectului legat de uniforma școlară. Autorii inițiativei consideră că prin aceste acțiuni Ministerul le impune părinților cheltuieli nejustificate ce se ridică la peste două mii de lei. Propunerea a fost susținută de liberal-democrați și de socialiști. 

„Acele consultări publice nu au ținut cont de costurile și aportul maxim al părinților. Prețul unui set scolar pentru copii ar însemna mult peste 2-3 mii de lei, or acest cost este prea mare comparativ cu nivelul salariului din R. Moldova. Acestă reformă este pentru buisness sau pentru oameni? Cât costă această uniformă? Ce se va întâmpla cu acei părinti care refuză și, în cazul obligativității uniformei școlare, copiilor care vin din familii social-vulnerabile li se va acorda în baza unei cereri o indemnizație sau o bursă de ajutor social pentru achiziționarea acestei reforme”, a declarat Alina Zotea.

Tot azi, liberal-democrații au cerut audierea ministrului de Externe pe tema implementării Acordului de Asociere dintre R.Moldova și Uniunea Europeană.