Ministrul delegat pentru afaceri europene al României, Victor Negrescu, a avut mai multe întâlniri cu oficialii din Republica Moldova. Una dintre temele prioritare a fost cooperarea în domeniul afacerilor europene şi cum poate sprijini România parcursul spre UE al Republicii Moldova. 

Oficialul român a discutat şi despre viitoarea preşedinţie la Consiliul Uniunii Europene, pe care România o va avea la începutul anului 2019. 

"Am discutat, mai ales, despre cum putem face ca Republica Moldova să fie parte a acestei preşedinţii, pentru că noi simţim că aceasta este atât a noastră, cât şi a Republicii Moldova, în măsura în care R. Moldova îşi doreşte acest lucru", a declarat oficialul într-un interviu pentru TVR Moldova.

Victor Negrescu a declarat că a fost întotdeauna un fervent susţinător al integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană, nu doar prin prisma funcţiei sale de ministru delegat pentru Afaceri Europene. 

"Şi înainte, când eram în Parlamentul European, am activat pentru a sprijini acest parcurs şi pentru o integrare cât mai rapidă a R. Moldova în UE. Valorile noastre sunt comune, istoria noastră este comună. Parcursul nostru, al Uniunii Europene, presupune automat ca şi R. Moldova să fie parte a familiei noastre europene". 

În acest context, cererea de aderare la UE a Republicii Moldova poate fi înaintată doar după parcurgerea unor paşi şi de îndeplinire a unei serii de condiţii. 

"Republica Moldova a depus în ultima perioadă un efort susţinut în a respecta aceste condiţii, mai ales ca parte a ceea ce înseamnă Acordul de Asociere. O bună parte din acele criterii au fost îndeplinite, dar mai sunt elemente care necesită efort din partea Republicii Moldova nu doar din partea Guvernului, ci şi din partea fiecărui cetăţean în parte", a mai adăugat oficialul român. 

Vizionaţi interviu integral pe tvrmoldova.md.