Partidul Acțiune și Solidaritate a depus o contestație la Judecătoria Orhei prin care cere anularea alegerilor din primăria Jora de Mijloc, urmare a „încălcărilor grosolane și fără precedent ale legislației electorale, care au avut loc în cadrul scrutinului din comună”.

UPDATE 18:51 Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Ilan Șor reacționează la cererea Maiei Sandu amintindu-i că i-a finanțat partidul.

„Scumpa Maia! Scumpă – în sensul direct al cuvântului. Nu o să îți reamintesc din nou că nu tare demult ți-am finanțat partidul. Că ai trăit destul de bine pe banii mei, care, după cum ai tot strigat și continui să strigi și astăzi, chipurile au fost furați”, spune Ilan Șor. 

Șor mai spune că Maia Sandu nu a făcut nimic în afară de declarații.

Tu te ocupi cu politica, deoarece, așa cum crezi tu, asta ar înseamna să nu faci nimic. Nu ai fost în stare nici măcar să îți aranjezi propria viață, nu ai de cine să îți faci griji, nu îți pasă de nimeni. Fără a face fericit măcar un om, cum propui să faci fericit un popor? Pentru tine, politica reprezintă vorbe goale în genul denunțării banale”, mai spune Șor.

Amintim că anunțul Maiei Sandu a fost făcut astăzi într-o postare pe pagina ei de Facebook.

„Încălcarea de bază se referă la faptul că, deși plafonul maxim de cheltuieli stabilit pentru alegerile din comuna Jora de Mijloc, raionul Orhei, a fost de 93 504 lei, Partidul Șor a cheltuit, conform estimărilor Promo-Lex, cel puțin 294 505 lei, adică cu peste 200 de mii de lei mai mult decât suma maximă prevăzută potrivit legii. Și asta fără a lua în calcul coruperea alegătorilor din ziua votării, transportarea organizată a acestora, filmarea ilegală a scrutinului, dronele care au survolat cerul Jorei de Mijloc în ziua alegerilor, precum și alte încălcări grave”, scrie Maia Sandu.

Sandu susține că e cu neputință ca „să stăm deoparte și să urmărim cum Plahotniuc îi permite pușcăriașului Șor să fraudeze alegerile”.

Amintim că duminică, 20 mai, în șapte localități din R. Moldova, inclusiv Jora de Mijloc din Orhei au avut loc alegeri locale anticipate. În satul respectiv alegerile au fost câștigate de către candidatul lui Șor, Marina Tauber, care figurează în raportul KROLL privind frauda bancară.

Totodată amintim că Asociația Promo-LEX a contabilizat mai multe încălcări grave ale legislației electorale la alegerile locale din Jora de Mijloc. Detalii AICI și AICI.