Administraţie "puternică", parcări, electricitate şi căldură obţinute din prelucrarea deşeurilor, "confort urban" şi "proiecte sociale" sunt câteva dintre ideile ce pot fi desprinse din interviul acordat de Andrei Năstase, candidatul PAS şi PPDA la funcţia de primar al Chişinăului, acordat agenţiei IPN.

“Am decis să candidez la aceste alegeri, pentru că orașul nostru are nevoie de o administrație puternică, care va elimina haosul și va demonta din temelii schemele de corupție, o administrație care va pune bazele unei creșteri a calității vieții în municipiu. (...) Capitala are nevoie de o administrație onestă, care nu va distruge patrimoniul municipal, care nu va admite împânzirea orașului cu construcții ilegale, care nu va admite vânzarea patrimoniului municipal, a terenurilor municipale unor grupuri de interese ilegale la prețuri derizorii.”

Andrei Năstase speră că, indiferent de datele pe care le arată sondajele, chişinăuienii vor face alegerea corectă.

“Personal, cred în democrație, cred în voința poporului. De asemenea, cred cu tărie în atașamentul locuitorilor față de capitala noastră, Chișinău. Din aceste considerente, sunt convins că locuitorii municipiului și ai suburbiilor nu vor lăsa capitala în mâinile tandemului Plahotniuc-Dodon. Rămân convins că, indiferent de sondaje, locuitorii municipiului vor ieși masiv la vot și vor face alegerea corectă. (..) Spre deosebire de alții, niciodată nu am încercat să dezbin societatea. Acum voi apăra interesele tuturor locuitorilor municipiului, indiferent de apartenența și viziunile lor politice.”

Candidatul declară că, dacă va ajunge în funcţia de primar, va rezolva problema parcărilor din Chişinău. Andrei Năstase susţine că va asigura municipiul cu construcţia unor spaţii noi de parcare publică, subterane şi supra-etajate care vor fi dotate cu staţii de încărcare a autoturismelor electrice.

“În ceea ce privește dezvoltarea parcărilor, vom avea ca prioritate crearea sistemului de parcări publice, care să devină unul accesibil și prietenos. (...) Vom asigura construcția de noi spații de parcare publică, subterane și supra-etajate care vor fi dotate și cu stații de încărcare a autoturismelor electrice.

În perspectiva fluidizării traficului, în baza exemplelor din alte țări, vom iniția construcția parcărilor care vor fi amplasate la porțile de intrare în capitală, unde cei care fac naveta spre Chișinău să-și poată lăsa automobilele pe timpul zilei, având la dispoziție mijloace de transport în comun, care au capacitatea de a asigura servicii la nivel înalt. În rezultatul construcției rețelei de parcări, vom asigura elaborarea unei aplicații care va arăta locurile libere de parcare, ceea ce va facilita accesul pentru conducătorii auto. În vederea administrării parcărilor publice vom asigura crearea unei întreprinderi municipale.”

De asemenea, Năstase are o soluţie şi pentru problema deşeurilor din municipiu.

“Una din prioritățile noastre va fi atragerea transferului tehnologic și de experiență calificată precum și atragerea capitalului privat în vederea dublării ratei de sortare a deșeurilor solide de la 40% la 80%, ceea ce ne va permite obținerea producerii agentului electric și termic. În acest context, vom promova o politică activă de informare a populației cu privire la mecanismele și beneficiile de sortare a deșeurilor menajere.”

Deşi alegerile din 20 mai au loc pentru alegerea primarului municipiului Chişinău doar pentru un an de zile, Andrei Năstase, împreună cu echipa sa, are un program electoral pentru 5 ani, pentru că, potrivit lui, dezvoltarea marilor proiecte de infrastructură, asigurarea condițiilor pentru confortul urban și susținerea proiectelor sociale vor fi continuate și realizate integral în cadrul unui mandat complet”.

“Am mai spus și o repet: împreună cu echipa noastră, în parteneriat cu Maia Sandu și PAS, vom pune în aplicare un program electoral, care vizează o perioadă de cinci ani – 2018-2023. O bună parte din angajamentele electorale pot fi realizate într-un an, iar propunerile de ordin sistemic, cum ar fi dezvoltarea marilor proiecte de infrastructură, asigurarea condițiilor pentru confortul urban și susținerea proiectelor sociale vor fi continuate și realizate integral în cadrul unui mandat complet. Anume din acest considerent, programul nostru este orientat pentru o perioadă de cel puțin cinci ani, adică pentru două mandate.”

Interviul integral poate fi citit pe site-ul agenţiei IPN.