Gubarev a venit la Tiraspol să instruiască separatiștii pentru ședința „5+2” de la Roma

Rreprezentantul Ministerului rus de Externe pentru regiunea transnistreană, Serghei Gubarev a ținut astăzi „prelegeri” separatiștilor de la Tiraspol în contextul unei noi reuniuni în formatul „5+2” la Roma.
Gubarev s-a văzut cu liderul grupării separatiste de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski și au trecut în revistă interesele lor la viitoarea întâlnire în formatul 5+2. Krasnoselski a subliniat rolul Moscovei în procesul de negocieri și suportul pe care îl acordă regiunii separatiste.
La Roma (nr. reuniunea va avea loc între 29-30 mai) urmează să fie discutate chestiunile finale în ceea ce ține de acordurile la care s-a ajuns în ultima perioadă.
Serghei Gubarev a apreciat rezolvarea problemei transportului din stânga Nistrului care urmează să fie introdus în traficul internațional prin intermediul plăcuțelor de înmatriculare neutre.
„Cel mai important la moment este ca ceea ce este scris frumos pe hârtie să fie la fel de frumos aplicat în practică, vorbim despre problema transportului, problema agricultorilor care dețin pământ după traseul Tiraspol-Râbnița și problema școlilor”, a subliniat Gubarev citat de către novostipmr.com.
Ținem să precizăm că Viceprim-ministrul Cristina Lesnic a avut, ieri, 14 mai, o întrevedere cu Reprezentantul Special al Federației Ruse în reglementarea transnistreană Serghei Gubarev. Oficialii au făcut un schimb de opinii asupra situaţiei actuale în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, unor aspecte ale dialogului între Chişinău şi Tiraspol, precum și pe marginea desfășurării următoarei runde de negocieri în formatul "5+2".
sssssssssssssssssAmintim că autoritățile de la Tiraspol și Chișinău au ajuns la un acord în ceea ce privește prelucrarea pământurilor din stânga Nistrului de către agricultorii din dreapta râului, precum și pe subiectul oferirii numerelor neutre pentru mijloacele de transport transnistrene ca acestea să aibă acces în traficul rutier internațional.
Amintim că semnarea protocolului a fost salutată și de căter Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii, Federația Rusă și OSCE.
ssssssssssssssPe de altă parte acest pas a stârnit un val de nemulțumiri și îngrijorări în rândurile societății civile din R. Moldova. Experții în securitate din Republica Moldova califică acestă decizie drept o cedare crasă din partea Chișinăului și un pas spre recunoșterea suveranității Transnistriei și care implică o sumedenie de riscuri economice și de securitate.