Unde este milionul şi jumătate de semnături, adunat de socialişti în vederea iniţiativei de trecere la republica prezidenţală, cum anunţa nu demult fostul lor lider Igor Dodon? Luaţi la bani mărunţi, parlamentarii PSRM se fac că plouă sau contraatacă.

După anunțul lui Dodon, ne-a părut foarte curios cum arată aceste teancuri imense de liste cu semnături, deoarece e vorba de tocmai un milion cinci sute de mii de semnături. Astfel, am discutat cu primele persoane din Partidul Socialist, cerându-le să ne facă cunoscut acest maldăr de hârtii.

Așa am descoperit că declarațiile primelor fețe din PSRM despre semnături se bat cap de cap. Potrivit unora, campania încă se desfășoră, alții, dimpotrivă, susţin că s-a finalizat, iar semnăturile au fost adunate centralizat. În fine, cea de-a treia "categorie" afirmă senin nu le-au văzut niciodată și că habar nu au unde se află.

Contactată de către DESCHIDE.MD, purtătoarea de cuvânt a Partidului Socialiștilor, Irina Astahova, a evitat să ne răspundă la întrebarea dacă am putea vedea aceste semnături. În schimb, ne-a dat asigurări că "totul e transparent!".

„Desigur că e foarte mult, dar nici partidul nu este mic. Există atât de multă informație despre această campanie, încât eu sunt uimită de întrebarea Dvs. Cred că ar trebui să vă adresați... La cine să vă adresați?! Sunați-l pe domnul Batrâncea!”, a găsit Astahova ieşirea din situaţie.

După care ne-a sugerat să citim "ultimul interviu a lui Igor Dodon" (ultimul în sens că cel mai recent, desigur), unde ar fi "toate detaliile".

Vlad Batrâncea ne-a spus că rugămintea noastră ar putea fi satisfăcută, dar să revenim după data de 10 mai:

„Am înțeles întrebarea, discutăm și vă vom oferi un răspuns. Reveniți pe 10 mai după măsura noastră de mâine. Trebuie să coordonez cu conducerea, fiindcă rugămintea este una mai specifică”.

Potrivit deputatului socialist Vladimir Țurcan, campania a fost finalizată, iar "acestea" (hârtiile adică) ar trebui să se afle la sediul central al PSRM.

„Eu, personal, am răspuns de colectarea semnăturilor de la sudul republicii. Erau colectate în sediul partidului. După aceea cred că a fost indicația să le adune undeva centralizat. Eu deja aceste detalii nu le cunosc. Verificați mai bine la cei de la sediul central, la Batrâncea de exemplu”, a declarat Țurcan.

Ulterior, la întrebarea dacă campania de colectare a semnăturilor se mai desfășoară, Țurcanu a răspuns scurt: „Nu!”.

Socialistul Grigore Novac l-a contrazis pe colegul său Vladimir Țurcan, afirmând: campania încă se desfășoară și nicio semnătură nu a fost adunată centralizat.

„Încă se mai colectează. Cum pot ele să fie adunate la sediul PSRM, dacă noi încă n-am finalizat campania?! Nu avem o cifră exactă, câte o să fie, atâtea o să fie. Când o să finalizăm colectarea, atunci o să le adunăm centralizat. Altfel nu are rost să le strângi o dată, a doua oară... Dacă făceam așa, trebuia să ne ocupăm numai cu strânsul”, a observat, nu fără iritare, Novac.

Deputata PSRM Elena Hrenova a spus că nu are habar unde se află aceste semnături.

„Eu nu am adunat semnături. Dar mi-ați adresat o întrebare foarte interesantă. Știți, e ca și cum m-ați întreba: unde vă țineți banii, în ce safeu? Întrebarea e lipsită de etică! De unde aș putea cunoaște eu unde sunt păstrate aceste liste? Habar nu am! Eu nu le-am colectat și idee nu am. Unde le este locul, acolo și sunt păstrate. La revedere!”, ne-a spus Hrenova, închizând brusc telefonul.

Parlamentarul Bogdan Țîrdea susţine că pur și simplu nu ştie despre ce este vorba și cere listele de finanțare ale DESCHIDE.MD în schimbul prezentării listelor de semnături:

„De ce mă întrebați pe mine. Eu de unde să știu ce și unde se păstrează. [...] Când o să faceți publice listele voastre de finanțare, atunci noi o să facem publice listele noastre de finanțări. Eu nu sunt în cunoștință de cauză și nu mă ocup cu activități organizatorice. Adresați-mi întrebări ideologice, oligarhice!”, ne-a zis Țîrdea, vădit oţărât.

După aceste răspunsuri, "edificatoare", concluzia care se impune e că soarta celor „un milion și jumătate” de semnături este foarte incertă, iar socialiștii ori se contrazic, ori habar n-au unde sunt hârtiile cu semnături.

Pentru că ne-a promis un răspuns, l-am căutat pe Batrâncea și la 10 mai, și în ziua următoare, dar, bineînţeles, fără succes. Unde se va fi prăfuind milionul şi jumătate de semnături, anunţat de obişnuita-i fală de Dodon şi socialiştii săi?