Candidatul PAS la prezidențiale a semnat propriul contract de necolaborare cu Vlad Plahotniuc. Este vorba despre o declarație pe propria răspundere, pe care Maia Sandu a citit-o și semnat-o aseară, în direct, la dezbaterile de la Moldova 1. Gestul ei a venit în urma unor provocări repetate din partea contracandidatului său de a semna documentul pe care el l-a inițiat înainte de primul tur.

Preşedintele PAS a dat citirii declaraţiei nu înainte ca socialistul Igor Dodon să-i propună ca ea să semneze declaraţia lui, care, la fel, prevede obligaţia de a nu colabora cu Plahotniuc.

„Stimaţi cetăţeni, nu semnez cu Dodon şi Plahotniuc, cu dumneavoastră semnez. În prezenţa dumneavoastră semnez declaraţie pe proprie răspundere. Subsemnata, Maia Sandu, cetăţean al Republicii Moldova, declar pe propria răspundere că, în calitate de preşedinte al Republicii Moldova, nu voi accepta niciun fel de colaborare cu cetăţeanul Vladimir Plahotniuc, Maia Sandu. Semnez aici ca să vedeţi şi dumneavoastră", a încheiat Maia Sandu.

Maia Sandu a mai spus că deține informații despre faptul că PD folosește resursele administrattive pentru a face agitație în favoarea lui Dodon. 

În replică, Igor Dodon i-a reproșat Maiei Sandu că ea l-a votat pe ”finul lui Plahotniuc” la funcția de președinte al Parlamentului.

- Am votat ca să nu veniți Dvs. la putere, i-a răspuns liderul PAS.

- Asta e important! Repetați, vă rog, a insistat Dodon.

- Eu voi opta pentru un consiliu de securitate care să asigure combaterea coruptiei, a continuat Maia Sandu, evitând să dea curs solicitării din partea contracandidatului ei.

- Revin la ce ați spus. Ați spus că l-ați votat pe Candu, ca să nu venim noi la guvernare. Vedeți cum vă contraziceți? Numai ce ați semnat un acord de necolaborare cu Plahotniuc. Dar dacă vă mai trebuie să votați o dată, ca să nu venim noi, o veți face?,a  conchis Dodon.

Igor Dodon, candidatul pro-rus al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), și Maia Sandu, candidata pro-europeană a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), se confruntă în turul al doilea al scrutinului prezidențial, care va avea loc duminică în Republica Moldova și care este considerat de opinia publică crucial pentru viitorul țării.