Evoluţiile înregistrate în implementarea Acordului de Asociere RM-UE au fost discutate astăzi de prim-ministrul Pavel Filip și Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate. Întrevederea a anticipat reuniunea Consiliului de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană.

Anul 2018 este un an electoral şi suntem nu doar motivaţi să depunem toate eforturile pentru a demonstra cetăţenilor beneficiile Acordului de Asociere, dar trebuie să fim foarte vigilenţi la orice posibile tentative de influenţare şi implicare din exterior”, a menționat Pavel Filip, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului R. Moldova.

În aceste condiții, un rol important revine comunicării strategice, la fel ca şi cooperării în domeniul contracarării ameninţărilor hibride. Republica Moldova este interesată de dezvoltarea cooperării cu UE pentru consolidarea rezilienţei statului şi a societăţii, inclusiv prin acţiuni care vizează combaterea propagandei şi comunicarea strategică, consolidarea mass-media şi cea a societăţii civile. 

Cadrul normativ aprobat de Guvern reprezintă un prim pas în limitarea efectelor unor astfel de acțiuni, iar experiența europeană poate aduce un plus în procesul de implementare”, a relevat Pavel Filip.

Un alt subiect al discuțiilor l-a constituit reglementarea transnistreană.

Au fost menționate progresele din ultima perioadă pe acest segment, între care soluționarea problemelor școlilor din stânga Nistrului cu predare în grafia latină, apostilarea actelor de studii emise în regiunea transnistreană, deblocarea accesului fermierilor la terenurile lor agricole, interacțiunea în domeniul telecomunicațiilor și admiterea în traficul rutier internaţional a mașinilor din regiunea transnistreană. 

Guvernul este încrezător că, ținând cont de ceea ce s-a realizat în ultimii doi ani printr-o politică pragmatică și prin contribuția partenerilor europeni, progresele în soluționarea conflictului transnistrean vor continua”, a subliniat Prim-ministrul.

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate a felicitat autoritățile pentru progresele obținute pe dimensiunea transnistreană și a reconfirmat sprijinul UE în soluționarea acestei probleme esențiale pentru Republica Moldova, cu respectarea suveranității statale și a dreptului internațional.