Liderul PAS, Maia Sandu, candidat la funcția de președinte, a lansat astăzi campania „Adio, Dodon”, în care i-a adresat oponentului său mai multe întrebări legate de „afacerile” cu Vlad Plahotniuc și schemele de corupție și şi-a prezentat prioritățile în funcția de președinte. Evenimentul a avut loc lângă monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt.

Sandu a catalogat campania prezidențială ca una dificilă și murdară, iar Igor Dodon a folosit minciuni și a încercat să manipuleze, să dezinformeze, dar și să divizeze societatea.

A încercat să ne divizeze, pentru că este mai ușor să furi o societate divizată. Ei asta vor să facă, vor să rămână în continuare la putere să ne fure, să ne sărăcească, să ne trimită rudele, părinții și copiii de acasă, iar ei să continue să trăiască bine”, a declarat Sandu.

Liderul PAS a amintit că în cadrul dezbaterilor i-a adresat lui Dodon mai multe întrebări, însă acestea au rămas fără răspuns.

„Nu am ce să mai discut cu el. La următoarele dezbateri voi vorbi cu cetățenii, dar sunt câteva întrebări pe care vreau să le adresez încă o dată. Poate chiar le răspunde cetățenilor dacă dorește să primească votul cetățenilor.

1) Dacă este adevărat sau nu că prejudiciază interesele producătorilor moldoveni atunci când le cere, așa cum a scris presa de investigație, 10% tuturor companiilor care obțin dreptul de export de produse în Federația Rusă.

2) Pentru ce merite a zburat cu avionul privat a lui Plahotniuc de la 2008 încoace? Zbor cu destinația Moscova, Geneva, Nisa. Sunt doar câteva dintre zborurile despre care presa a reușit să afle. Pentru ce merite și din ce bani a putut să zboare cu un avion privat.

3) De ce în anul 2012 nu a votat pentru demiterea lui Plahotniuc din funcția de vicepreședinte al Parlamentului așa cum i-a solicitat atunci PCRM?

4) De ce i-a permis lui Plahotniuc în februarie 2016 să continue să dețină proprietate asupra celor cinci televiziuni, atunci când a votat legea care îi permite lui Plahotniuc să fie investitor în aceste companii? Poate pentru că la rândul său a obținut și el dreptul de proprietate asupra două televiziuni și face același lucru pe care îl fac televiziunile lui Plahotniuc: manilupare și dezinformare”, a spus Maia Sandu.

Politicianul a mai spus că nu crede că cetățenii vor primi răspuns la aceste întrebări, iar aceasta înseamnă că Dodon are ce ascunde.

În ceea ce priveşte prioritățile sale în calitate de președinte, Sandu a spus că va elibera statul de corupți și hoți, va numi un procuror general onest și integru.

1) Toate persoanele pe care voi numi în funcție, inclusiv judecătorii, șeful Autorității Naționale de Integritate, prim-ministrul, vor fi persoane care au demonstrat integritatea și onestitatea, care n-au făcut parte din aceste clanuri mafiote

2) Un alt lucru important pe care îl voi face din primele zile va fi să avansăm în anchetarea furtului miliardului. Voi face demersuri la toate organizațiile internaționale și la toate guvernele străine care pot să ne ajute să identificăm banii furați și să-i recuperăm. Promit că o să pun această problemă, de rând cu problema spălării miliardelor, pe agenda Consiliului Suprem de Securitate și voi urmări îndeaproape, săptămânal, zilnic, dacă vreți, cum se desfășoară aceste anchete.

3) Un alt lucru extrem de important pe care îmi asum să-l fac este să contribui la obținerea coeziunii în societate. Am spus mai devreme cât de periculoase sunt aceste divizări. Noi suntem divizați de ani de-a rândul de politicieni iresponsabili care nu știu altceva decât să folosească fricile noastre, să producă ură, să ne certe unii cu alții și după asta să folosească această dezbinare ca să-și continue hoțiile. Eu voi fi președintele tuturor, și al bătrânilor, și al tinerilor, și a celor care vorbesc limba română, rusă, ucraineană sau găgăuză, a romilor. Voi fi președintele tuturor indiferent de religia pe care o împărtășesc și indiferent de modelul de dezvoltare pe care îl consideră mai potrivit pentru Republica Moldova. Doar atunci când vom fi uniți, doar atunci vom reuși să dezvoltăm economia Republicii Moldova și să creștem standardele de viață, și doar atunci vom să ne simțim bine acasă, în Republica Moldova, să fim mândri de faptul că suntem cetățeni ai Republicii Moldova”, a subliniat ea.