„Ministerul de Externe al Federației Ruse salută” semnarea de către Chișinău și Tiraspol a protocolului privind oferirea numerelor neutre pentru mijloacele de transport transnistrene pentru a fi admise în traficul rutier internațional.

„Acest document reprezintă rezultatul unei activități intensive a grupurilor de lucru din Transnistria și R. Moldova. Acordul protocolar, analogic celor semate în noiembrie 2017, a demonstrat capacitatea părților pentru un dialog de negocieri constructiv, dar și dorința lor de a soluționa porblemele sensibile, stipulate în protocolul de la Viena în urma ședinței în formatul 5+2”, se menționează într-un comunicat al Ministerului de Externe al Rusiei.

Diplomația rusă susține că încurajează soluționarea problemelor la masa de negocieri așa cum s-a întâmplat în ultima perioadă.

Totodată, diplomația rusă speră că în luna mai curent în Italia va avea loc următoarea ședință în formatul „5+2”„unde părțile vor putea trasa următoarele obiective în reglementarea transnistreană”.

Amintim că semnarea protocolului a fost salutată și de căter Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii și OSCE

ssssssssssssssTotodată amintim că acest pas a stârnit un val de nemulțumiri și îngrijorări în rândurile societății civile din R. Moldova. Experții în securitate din Republica Moldova califică acestă decizie drept o cedare crasă din partea Chișinăului și un pas spre recunoșterea suveranității Transnistriei și care implică o sumedenie de riscuri economice. 

sssssssssssssss„S-a subliniat insistent că ele vor fi în conformitate cu Convenția de la Veneția. Iar aici se crează un precedent pentru separatiștii din Donețk și Lugansk din Ucraina, cu complicitatea pro-europenilor de la Chișinău. OSCE-ul e un rahat pe care noi îl tolerăm din cauza impotenței noastre. OSCE-ul nu poate trece pe malul stâng și-și face de cap pe malul drept”, a comentat Oazu Nantoi pentru DESCHIDE.MD implicarea OSCE-ului în reglementarea transnistreană.