Republica Lituania va rămâne aliatul și prietenul Republicii Moldova în procesul de realizare a reformelor și de integrare europeană, iar noi vom prelua experiența reușită a Lituaniei în acest sens. Acest lucru a fost reconfirmat astăzi de către premierul lituanian, Saulius Skvernelis și prim-ministrul Pavel Filip, potrivit unui comunicat al Guvernului. 

Premierul Pavel Filip a accentuat relațiile constructive și de prietenie dintre cele două state și a mulțumit omologului său pentru susţinere şi solidaritate. „Calea spre UE este una lungă și grea, dar oricât de greu ar fi acest drum, mai ușor este parcurs când simți alături de tine sprijinul și umărul prietenilor. Iar Republica Lituania este un prieten adevărat pentru Republica Moldova”, a spus Pavel Filip.

Prim-ministrul Saulius Skvernelis, a declarat, la rândul său, că scopul vizitei sale este de a confirma, încă o dată, sprijinul pentru procesul de reforme în vederea integrării europene a țării noastre. Oficialul a apreciat progresele vizibile în realizarea Acordului de Asociere RM-UE, inclusiv creșterea semnificativă a exporturilor de produse moldovenești pe piața europeană.

În cadrul discuțiilor consistente şi sincere de astăzi a fost făcut un schimb de opinii pe marginea tuturor chestiunilor de interes comun. Pavel Filip a exprimat interesul țării noastre de a prelua experiența pozitivă pe care o are Lituania în implementarea reformelor. „Cabinetul de miniștri lituanian a mers pe o agendă de reforme care se aseamănă cu agenda noastră. Au mers pe reforme în educație, în domeniul sănătății, a sistemului de pensii, a sistemului fiscal, dar și a administrației publice”, a precizat premierul moldovean.

Pavel Filip a mai ținut să-l felicite omologul său cu ocazia aniversării, în acest an, a centenarului de la restaurarea statului independent lituanian. „Este o perioadă în care au fost înfruntate numeroase dificultăți, dar așa se construiește libertatea, așa se construiește o societate democratică”, a spus Pavel Filip.

Totodată, premierul moldovean a amintit că Republica Moldova a fost primul stat care a recunoscut independența Republicii Lituania și a venit cu un îndemn: „Vă rog sa fiți primii care ne veți felicita atunci când vom deveni membru UE”. La rândul său, prim-ministrul Saulius Skvernelis a spus că își dorește ca aspiraţiile europene ale Republicii Moldova să fie atinse, iar Lituania va rămâne prietenul şi aliatul țării noastre în acest parcurs.