Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) salută semnarea deciziei protocolare cu privire la participarea în traficul rutier internațional a autovehiculelor din regiunea transnistreană, documentul fiind un pas important în procesul de reglementare a diferendului transnistrean, potrivit unui comunicat al MAEIE. 

Declarația a fost făcută de Secretarul General al OSCE Thomas Greminger, la New York, în cadrul unei întrevederi cu Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Tudor Ulianovschi care participă la reuniunea de nivel înalt a Adunării Generale a ONU privind construcția păcii durabile.

Secretarul General al OSCE a remarcat că negocierile în procesul de reglementare transnistreană au înregistrat progrese notabile, inclusiv datorită deschiderii și voinței politice ale ambelor părţi. Oficialul a menționat că OSCE va susține eforturile participanților la negocieri pentru soluționarea diferendului transnistrean, cu respectarea principiului suveranității și integrității teritoriale a Moldovei, cu acordarea unui statut special pentru Transnistria.

Ministrul Tudor Ulianovschi a apreciat poziția OSCE, menționând că soluționarea problemei transnistrene este unul din obiectivele de bază ale programului de guvernare, iar toate eforturile autorităților sunt îndreptate întru crearea premiselor politice pentru procesul de reglementare pașnică a conflictului de pe Nistru.

Amintim că la 24 aprilie, reprezentanții politici din partea Chișinăului și Tiraspolului, Cristina Lesnic și Vitalii Ignatiev, au semnat la Tighina, decizia protocolară cu privire la participarea în traficul rutier internațional a autovehiculelor din regiunea transnistreană care nu desfășoară activități comerciale, potrivit unui comunicat al Biroului de Reintegrare.

Aceste autovehicule vor avea plăcuțe auto neutre (din trei litere și  trei cifre) și un pașaport tehnic agreat de către ambele părți, cu respectarea cerințelor Convenției de la Viena din 8 noiembrie 1968 privind circulația internațională. 

Totodată amintim că acest pas a stârnit un val de nemulțumiri și îngrijorări în rândurile societății civile din R. Moldova. Experții în securitate din Republica Moldova califică acestă decizie drept o cedare crasă din partea Chișinăului și un pas spre recunoșterea suveranității Transnistriei. 

„S-a subliniat insistent că ele vor fi în conformitate cu Convenția de la Veneția. Iar aici se crează un precedent pentru separatiștii din Donețk și Lugansk din Ucraina, cu complicitatea pro-europenilor de la Chișinău. OSCE-ul e un rahat pe care noi îl tolerăm din cauza impotenței noastre. OSCE-ul nu poate trece pe malul stâng și-și face de cap pe malul drept, a comentat Oazu Nantoi pentru DESCHIDE.MD implicarea OSCE-ului în reglementarea transnistreană.