Președintele Partidului Unității Naționale (PUN) spune că întrega clasă politică moldovenească, de la Dodon la Ghimpu, s-a unit împotriva lui Traian Băsescu, președintele de onoare al PUN. Declarația vine în contextul deciziei CCM care a declarat drept inadmisibilă sesizarea a doi deputați privind controlul constituţionalităţii a sintagmelor din Legea cetățeniei, care au stat la baza retragerii cetățeniei fostului președinte al României de către Igor Dodon.

Pe pagina sa de Facebook, Șalaru scrie că președintele Traian Băsescu a devenit inamicul public al întregii clase politice din Republica Moldova, care folosește din plin instituțiile statului doar pentru a-i stopa activitatea politică.

„După Igor Dodon, care i-a retras cetățenia moldovenească președintelui Băsescu, exclusiv din motive politice, după ce vestita justiție moldovenească i-a respins solicitarea de anulare a decretului ilegal al lui Dodon, Curtea Constituțională consfințește și ea abuzul împotriva președintelui Traian Băsescu. Prin decizia de astăzi, Curtea Constituțională girează un abuz și o nedreptate la adresa fostului președinte al României”, susține președintele PUN. 

Acesta adaugă că nu președintelui Băsescu i se face o nedreptate, ci României; iar atitudinea instituțiilor Republicii Moldova față de Traian Băsescu arată duplicitatea actualei puteri față de România.

„Vlad Plahotniuc și PD, atacurile unor partide pro-europene și unioniste la Traian Băsescu arată adevărata lor opinie față de România. Întreaga clasă politică moldovenească, de la Dodon la Ghimpu, s-a unit împotriva lui Traian Băsescu. Păcat că această unire anti-Băsescu nu este și în favoarea cetățenilor Republicii Moldova, ci doar a lor, a celor care, sub slogane, nu vor decât accesul la resursele statului falimentar Republica Moldova”, afirmă Anatol Șalaru, care adaugă că „poate dintre cei care au acuzat că PUN și Traian Băsescu sunt proiectul lui Plahotniuc vor avea suficientă onoare să retracteze și să-și ceară scuze public pentru mizeria pe care au proferat-o în spațiul public!”.

Amintim că Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea deputaților Artur Gutium şi Vladimir Cernat privind controlul constituţionalităţii a două sintagme din Legea cetățeniei care au stat la baza retragerii cetățeniei lui Traian Băsescu de către Igor Dodon.

Asta după ce doi deputați din Parlamentul Republicii Moldova au cerut la 2 februarie 2018 ca Înalta Curte să declare neconstituționale sintagmele care au stat la baza retragerii cetățeniei R. Moldova lui Traian Băsescu de către Igor Dodon.

În sesizare, cei doi deputați au făcut referire la normele internaționale din Convenția EuropeanăDeclarația Universală a Drepturilor Omului și aduc mai multe exemple de legislație din experiența României, Ucrainei, Estonia, Letonia și Lituania. 

Autorii documentului mai spuneau că, de fapt, sintagma „sau la momentul examinării cererii se află sub urmărire penală” încalcă prezumția nevinovăției, contravine drepturilor internaționale ale omului și favorizează acordarea cetățeniei unor persoane care au fost deja condamnate în raport cu cele care sunt temporar sub urmărire penală. 

Totodată prin ascunderea unui fapt pertinent este o sintagmă imprecisă după care să poată fi luată anumite decizii. 

Traian Băsescu a rămas fără cetățenia moldovenească după ce magistrații Judecătoriei Chişinău (oficiul Sectorului Botanica) au luat o decizie în acest sens la mijlocul lunii ianuarie 2018. 

Acum litigiul dintre Dodon și Băsescu se află pe masa judecătorilor de la Curtea de Apel Chișinău care urmează să audieze părțile implicate în proces pe 10 mai.  

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, şi soţia sa au devenit cetăţeni ai Republicii Moldova, în mod oficial, la 3 noiembrie 2016, după ce au depus jurământul la Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti. Traian şi Maria Băsescu au primit cetăţenia moldovenească prin Decretul preşedintelui Nicolae Timofti, semnat la începutul lunii iunie a anului 2016.

 

Ulterior, pe 3 ianuarie, imediat după ce a ocupat oficial fotoliul de şef a statului, Dodon a semnat decretul prin care i-a retras cetăţenia Republicii Moldova lui Traian Băsescu.