După ce secretarul general și trezorierului PAS, Igor Grosu, a declarat în cadrul unei discuții că „schema” prin care se pot utiliza în campanie anumite surse financiare fără ca acestea să fie observate de către Comisia Electorală Centrală, instituția vine cu anumite precizări. Șefa instituției, Alina Russu, susține că nu a existat nicio recomandare în acest sens pentru PAS, dar și pentru alți concurenți electorali.

Partidul poate fi donator în limita mijloacelor financiare de care dispune. Nu poate un donator să susțină un concurent electoral, donând acești bani în fondul partidului, după care partidul să doneze în fondul electoral. În cazul în care este dorința unui donator de a susține un concurent electoral, el trebuie să facă această donație direct în fondul electoral al concurentului. Acest lucru este foarte bine reglementat în actele normative. Nu există nicio recomandare, în special pentru PAS”, a spus ea după ședința CEC.

Amintim că, zilele trecute, blogger-ul Eugen Luchianiuc a publicat câteva facturi care demonstrează că un angajat de-al lui Ilan Shor, Veaceslav Galoi, a făcut o donație de 280 mii lei partidului condus de Maia Sandu.

După ce reprezentanții PAS au declarat că au inițiat deja procedura de returnare a banilor, iar în spatele acestei scheme ar sta Igor Dodon și Ilan Shor, Luchianiuc a publicat două interceptări audio în care Igor Grosu îi spune lui Galoi care este modalitatea de transfer a banilor.

Ca urmare, PAS a venit cu un comunicat de presă în care spune că asemenea conversații au loc cu sute de persoane în fiecare zi, în special atunci când trebuie explicată procedura de donație pentru partid.

Practica de finanțare transparentă și directă a partidului este nouă și trebuie explicată cetățenilor. Comunicăm tuturor cetățenilor care vor să doneze că există două posibilități de a dona, atât în contul candidatului, cât și în contul PAS”, se spune în comunicat.

Ulterior, Grosu a declarat în cadrul intervenției telefonice la o emisiune TV că reprezentanții CEC i-au recomandat să treacă donațiile pe contul partidului, și nu al concurentului electoral.