Numere neutre pentru transnistreni // OSCE-ul „joacă” de partea separatiștilor

Șeful misiunii OSCE în R. Moldova Michael Scanlan pune presiuni asupra Chișinăului și își asumă prea multe decizii, iar prin acțiunile și declarațiile sale nu face decât să tergiverseze procesul de reglementare a procesului transnistrean, declară experții în securitatea Rosian Vasiloi și Oazu Nantoi, după ce ieri au fost nevoiți să părăsească ședința Biroului de Reintegrare unde au fost invitați pentru prezentarea mecanismului de accedere a mijloacelor de transport transnistrene în traficul rutier internațional.
La evenimentul de ieri a fost prezent și Scanlan, care a vorbit nu numai din partea OSCE-ului, dar și a Ucrainei și a Federației Ruse, pretinzând că reprezintă și aceste țări la ședința respectivă.
„În ceea ce privește ședința de ieri, noi am fost nevoiți să plecăm la un moment dat. Ambasadorul Germaniei a făcut referire la modelul german de înmatriculare a mașinilor. Însă noi nu putem să-l aplicăm în R. Moldova, pentru că în Germania toate mecanismele sunt reglementate de Legislația națională, iar landurile fac parte dintr-o țară unită, ceea ce lipsește la noi”, a spus Vasiloi.
Respectivul și-a exprimat regretul că R. Moldova tolerează astfel de diplomați precum Scanlan.
„Și în privința lui Scanlan. Mie îmi pare foarte rău că noi în R. Moldova tolerăm asemenea diplomați care-și asumă prea multe decizii și în genere prea multe asupra unui proces anevoios ca reglementarea transnistreană”, a subliniat expertul.
Vasiloi a rămas nedumerit atunci când Michael Scanlan a vorbit și din numele Kievului și a Moscovei.
„La acea ședință Scanlan a spus că el reprezintă și poziția membrilor formatului 5+2 referindu-se la Federația Rusă și Ucraina. De Federația Rusă nu vorbesc, e totul clar cu ei, dar aș vrea să aud și reacția Ucrainei”, susține Vasiloi.
Acesta mai spune că de fapt, Scnalan tergiversează sau crează anumite condiții de tergiversare a conflictului transnistrean, pentru că nu pune accentul pe reglementarea politică a conflictului.
Referindu-se la subiectul numerelor neutre pentru autovehiculele transnistrene, Vasiloi spune că e dezamăgit, deoarece autoritățile moldovene nu au consultat cu societatea civilă unele decizii.
„De fapt Biroul de Reintegrare a încercat prin ședința de ieri să legifereze ceea ce a fost pe parcursul negocierilor, dar au fost mai mult de 20 de ședințe. Societatea civilă a fost invitată ca să fie informată post factum despre ceea ce s-a discutat. Trebuia să cel puțin să fim consultați. Deaceea noi spuneam că decizia deja a fost luată și se mimează procesul de negocieri”, a conchis Vasiloi.
Totodată analistul Oazu Nantoi, care la fel a părăsit ședința, spune că astfel OSCE-ul exercită presiuni asupra Chișinăului și astfel se iau decizii în favoarea Tiraspolului și a Moscovei.
„Domnul Scanlan a vorbit, dar eu am o atitudine disprețuitoare față de OSCE. El a spus că această decizie ( privind acordarea numerelor neutre – n.red) este foarte înțeleaptă și confirmă statutul special al Transnistriei în componența R. Moldova. Dar n-a adăugat că aceasta va fi cam pe la Paștele”, ne-a spus Nantoi.
-- Amintim că Biroul de Reintegrare a informat astăzi „că părțile au ajuns la un numitor comun vis-a-vis de mecanismul de admitere a autovehiculelor din regiunea transnistreană în traficul internațional”. Peste o oră au trimis un nou comunicat în care au anunțat că „astăzi în orașul Bender va avea loc evenimentul de semnare a Deciziei protocolare cu privire la participarea mijloacelor de transport auto din regiunea transnistreană, care nu desfășoară activitate comercială, în traficul rutier internațional”.