Ministerul de Externe de la Chișinău „regretă că până astăzi nu s-a reușit un consens cu privire la problema armelor chimice din Siria și își reiterează preocuparea față de ultimele evoluții în regiune”. Este reacția diplomației de la Chișinău formulată într-un răspuns expediat redacției Deschide.MD ca urmare a solicitării noastre de a se pronunţa pe marginea atacului SUA, Franței și Marii Britanii în țara aflată sub regimului lui Bashar al Assad. Ținem să precizăm că solicitarea noastră a fost făcută în contextul unei lipse de reacții din partea MAEIE pe marginea subiectului care a fost cap de afiș zilele acestea în toată presa internațională.

„Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene reiterează preocuparea sa față de ultimele evoluții din Siria, susceptibile să pericliteze şi mai grav securitatea şi așa fragilă a întregii regiuni şi consideră că soluţia trebuie căutată pe calea dialogului între principalii actori internaţionali.

Regretăm că până astăzi nu s-a reușit un consens cu privire la problema armelor chimice din Siria. MAEIE se solidarizează cu opinia internaţională şi condamnă folosirea armelor chimice împotriva populației civile și în orice alte circumstanțe. Comunitatea internaţională trebuie să trateze cu responsabilitate şi deferenţă Convenţia Internaţională privind Interzicerea Armelor Chimice din 1993 şi să întreprindă toate măsurile necesare pentru a proteja viaţa şi drepturile cetăţenilor în conformitate cu principiile din Carta Naţiunilor Unite.

MAEIE susține ideea unei misiuni de ancheta în efectuarea investigației necesare şi este în aşteptarea informațiilor relevante de la Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice şi Consiliul de Securitate la acest subiect, fiind de părerea că violarea dreptului internaţional şi internaţional umanitar este intolerabilă”, ne comunică MAEIE în răspunsul lor. 

-- Amintim că președintele Donald Trump a anunțat, vineri seara, că a ordonat forțelor armate să efectueze atacuri „țintite” asupra Siriei. Atacul era în desfășurare chiar în momentul în care șeful Casei Albe făcea anunțul și a avut în vizor ținte precise. Armata americană a fost asistată în această acțiune de forțele britanice și franceze.

În timp ce majoritatea țărilor civilizate, inclusiv Turcia, cu a cărei prietenie se laudă Dodon, au susținut acțiunile coaliției americano-britanico-franceză, președintele R. Moldova, Igor Dodon, s-a trezit să considere că atacul cu rachete din Siria a fost unul ilegal. 

DETALII: „Alertă mondială”. Dodon consideră ilegal atacul occidental în Siria

Pentagonul a anunţat că au fost lansate 105 rachete asupra ţintelor din Siria. Locotenent-generalul Kenneth McKenzie a susţinut că Statele Unite sunt de părere că armele chimice ale regimului sirian au fost stocate la centrul de cercetare Barzah, care a fost distrus în urma atacului. McKenzie a afirmat că nu au fost înregistrate victime printre civili. Bombardamentele lansate de Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa au vizat trei obiective militare din Siria. Oficiali de la Pentagon au declarat că a fost bombardat un complex militar de cercetare din Damasc, unde erau produse arme chimice şi biologice, un depozit de armament şi un comandament militar din Homs.