Proiectul unei rezoluții critice la adresa autorităților R. Moldova, propusă de europarlamentarul grupului Partidului Popular European (PPE), Cristian Preda, a fost respinsă recent de Parlamentul European (PE). Această rezoluție a fost criticată de unii europarlamentari, care nu văd rostul unui asemenea document, mai ales în timpul campaniei electorale pentru Primăria Chișinău, scrie ziarulnational.md.

Documentul propus încă din toamna trecută de Cristian Preda și care se referea la blocarea asistenței macrofinanciare pentru R. Moldova, din cauza schimbării sistemului electoral, a fost respins cu 170 de voturi. Doar 94 de europarlamentari au votat pentru, iar 11 s-au abținut.

„Grupul PPE a propus să votăm o rezoluție a PE privind situația din R. Moldova. Rezoluția ne-ar fi permis să avem o poziție clară despre Moldova și să ajutăm și mai mult cetățenii R. Moldova în perioada următoare”, a scris pe Facebook europarlamentarul PPE, Siegfried Mureșan.

De partea cealaltă, europarlamentarul Kurt Flekenstein a remarcat că textul rezoluţiei nu are cum să mai fie actual după o jumătate de an, dar ar putea fi folosit de anumite forțe politice din R. Moldova, care sunt implicate în alegerile pentru primarul general al municipiului Chișinău. „Să venim acum, dintr-odată, să ne referim la ceva care le convine de minune unora în campania electorală din Chişinău nu mi se pare deloc un lucru bun”, a precizat Flekenstein.

Mult mai dură în aprecieri a fost europarlamentarul Maria Grapini. Aceasta l-a taxat dur pe Cristian Preda, pe care-l acuză că „obișnuiește să lupte împotriva României, dar luptă cu toate puterile și împotriva R. Moldova”.

„A revenit (Preda n.r.) cu propunerea unei Rezoluții împotriva R. Moldova, și asta chiar în preajma alegerilor de la Chișinău! Incredibil, josnic, rușinos! Mă bucur că nici această încercare nu i-a reușit! Colegii din Parlament, din aproape toate grupurile politice au votat împotrivă. Mi-a fost, din nou, rușine că sunt colegă cu un astfel de om, îmi este rușine că Preda reprezintă România în PE! Un om care murdărește în fiecare secundă țara care l-a „scos” în Europa”, a adăugat Maria Grapini.

De menționat că rezoluția propusă de PPE prevede impunerea unor condiții politice pentru acordarea asistenței macrofinanciare de 100 de milioane de euro din partea UE. Unii oficiali europeni, inclusiv Siegfried Mureșan, afirmă că autoritățile de la Chișinău nu au îndeplinit cele 10 condiționalități pentru acordarea primei tranșe. 

Pe 3 mai curent, la Bruxelles, va avea loc reuniunea Consiliului de asociere UE – Moldova în cadrul căreia urmează să se decidă dacă R. Moldova va primi prima tranșă din asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro.