În luna iunie, R. Moldova și Ucraina vor începe lucrările de demarcare a frontierei comune, a anunțat ministrul ucrainean de Externe, Pavlo Klimkin, în cadrul ședinței de bilanț după desfășurarea Comisiei bilaterale pentru demarcarea graniței.

Acesta a mai adus la cunoștință că următoarea ședință a Comisie respective va avea loc în a doua jumătatea a lui 2018 la Chișinău.

ssssssssssssssPreședintele Ucrainei Petro Poroșenko a promulgat la 12 aprilie Legea cu privire la ratificarea Acordului privind controlul în comun al persoanelor, mijloacelor de transport și mărfurilor în punctele comune de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene, în prezența prim-ministrului Pavel Filip, aflat în vizită la Kiev, cu ocazia participării la Forumul de securitate.

Cei doi oficiali s-au felicitat reciproc și au convenit să conlucreze în continuare pe acest subiect.

Din 19 decembrie 2017, în punctul de trecere al frontierei „Palanca” a fost lansat  controlul comun moldo-ucrainean. În fază incipientă, având în vedere probleme legate de extinderea și modernizarea acestui punct de trecere, controlul comun va fi efectuat în punctul de trecere instituit temporar.

Un control similar se efectuează deja de mai mulţi ani în punctele de trecere a frontierei moldo-ucrainene „Briceni-Rosoşenî”, „Criva-Mamalîga”, „Larga-Kelmenţî” şi „Giurgiuleşti-Reni”. 

Pe sectorul transnistrean al frontierei se planifică instituirea a încă 12 puncte comune moldo-ucrainene, care, la fel, vor funcționa pe bază de control comun.