Premierul Pavel Filip a sugerat Serviciului Vamal și Poliției de Frontieră să semneze cât mai rapid documentele în vederea implementării controlul comun la frontiera Republicii Moldova cu Ucraina. De asemenea, potrivit afirmaţiilor, sale, şeful Cabinetului de Miniștri a discutat la Kiev despre păstrarea ecosistemului din râul Nistru.

Chişinăul şi Kievul au decis să asigure controlul total la frontiera dintre cele două state, rezultă din afirmaţia pe care prim-ministrul a făcut-o la începutul şedinţei de astăzi a Guvernului. Drept care Pavel Filip le-a sugerat instituţiilor de resort să urgenteze semnarea protocoalelor de rigoare:

„Vin cu rugămintea către Serviciul Vamal și Poliția de Frontieră, să vă mișcați repede și să semnați toate protocoalele, ca să putem implementa cât mai rapid controlul comun la frontieră”, a spus premierul. 

Filip a menționat că a vorbit cu autoritățile de la Kiev despre menţinerea ecosistemului râului Nistru:

„Am semnat și o adresare împreună cu premierul Groisman, prin care cerem Comisiei Europene să ne consilieze asupra ecosistemului pe râul Nistru. Azi trebuie să formăm comisia care va discuta cu colegii din Ucraina despre acest lucru”.

Șeful cabinetului de Miniștri a mai adăugat că ieri a vorbit cu premierul Groisman despre acest lucru:

„Vă asigur că niciun energetician nu-l va convinge să construiască turbine în favoarea distrugerii ecosistemului și a alimentării cu apă. Pentru că este o comoară a celor două țări și trebuie să o protejăm, cu atât mai mult că avem semnat și acordul de la Roma”

La începutul anului trecut, Ucraina şi-a anunțat intenția de a construi șase baraje pe Nistru. Autoritățile Republicii Moldova au criticat decizia Kievului, afirmând că intenția statului vecin va scădea considerabil nivelul apei în râu, va face dificilă asigurarea cu apă potabilă a municipiului Chişinău şi va afecta şi calitatea apei livrate locuitorilor urbei.

Într-un comunicat de presă remis anterior, Apă Canal-Chişinău, menţiona faptul că, în condițiile în care cantitatea apei care ajunge în aval de oraşul Novodnevstrovsk (Ucraina), va fi dozată, iar riscurile ar putea fi destul de mari. Potrivit furnizorului, extrem de periculos este şi faptul că apa la aceste hidrocentrale va fi tratată termic, cu alte cuvinte, temperatura apei care ajunge în aval de la Novodnevstrovsk şi de la noile hidrocentrale ar putea fi tehnică, nu potabilă.