Fostul președinte al României, președintele de onoare al Partidului Unității Naționale din R. Moldova, Traian Băsescu, a desființat aseară, la TV8, „teoria moscovită” pe care o promovează unele grupuri de experți în spațiul public basarabean. Este vorba despre ideea că intensificarea curentului unionist și venirea lui Traian Băsescu în politica de la Chișinău nu ar face decât să consolideze și mai mult flancul electoratului "pro-rus și statalist".

Această teorie s-a regăsit în mai multe analize semnate de unii experți și formatori de opinie. Ei consideră că, cu cât mai puternic este mesajul unionist, cu atât mai puternice devin și forțele promotoare ale moldovenismului. Asta pentru că aceste forțe au posibilitatea să înainteze cu mesaje puternice anti-unioniste care le-ar mobiliza activ susținătorii. 

Andrei Popov: Eu observ că nu doar Dvs. vorbiți despre Unire. Mai tare și mai gălăgios vorbesc despre Unire anume oponenții Dvs. politici - socialiștii. Ei folosesc vorbele Dvs. dulci și frumoase ca pe o sperietoare. Mie îmi pare că ei vor reuși prin factorul „Băsescu” să mobilizeze de 2-3 ori mai mulți alegători fizici decât unioniștii Dvs. 

Traian Băsescu: Știu această teorie moscovită. Niciodată când vrei să schimbi modul de a gândi al unei populații nu stai pitit într-o scorbură. Dvs. cum credeți că ar trebui să le explicăm cetățenilor R.Moldova că ar fi mai bine să facem Unirea cu România: stând încuiați în sedii de partid?

Andrei Popov: Nu, eu am o idee mai bună: să faceți din Moldova românească o vitrină adevărată. 

Traian Băsescu: Dar nu ați vrea să o faceți Dvs., cetățenii acestei țări? R. Moldova poate deveni o vitrină pentru România, dacă oamenii politici de aici vor înceta să mintă.