În vederea identificării unui candidat coomun al forţelor unioniste la localele din Capitală, preşedintele de onoare al Partidului Unităţii Naţionale, Traian Băsescu, a tratat cu liderul PNL Vitalia Pavlicenco, fostul primar general al Capitalei Dorin Chirtoacă şi "un reprezentant al PLDM", rezultă dintr-o emisiune recentă a postului de radio Basarabia. Politicianul român a declarat că PUN nu şi-ar fi lansat propriul candidat şi ar fi susţinut-o pe Maia Sandu, dacă proeuropenii i-ar fi înaintat candidatura.

„Prin Inițiativa 2012, condusă de George Simion, am încercat o contactare a tuturor liderilor politici pro-europeni și unioniști. N-am reuști. Până la urmă, deși invitația a fost expediată tuturor, am avut o întrevedere cu doamna Pavlicenco, în care obiectivul meu a fost să găsim un candidat unic. M-am întâlnit cu un reprezentat al PLDM-ului și m-am întâlnit cu domnul Chirtoacă. La toți le-am vorbit de un candidat unic”, a spus Băsescu în cadrul emisiuni „Forum” de la postul de radio Vocea Basarabiei.

Fostul președinte al României susține că în urma acestor întrevederi a avut un sentiment de regret:

„Am văzut și atacurile din partea partidului domnului Ghimpu, cu minciuni incalificabile privind legăturile PUN-ului și ale mele cu domnul Plahotniuc. Eu nu-l cunosc pe omul ăsta. Sunt martori la discuția mea cu domnul Chirtoacă, în care i-am spus: hai să discutăm. PUN-ul este dispus să susțină candidatul vostru, dacă aveți un candidat performant. M-am întâlnit a doua zi cu Chirtoacă pe scenă în PMAN, l-am întrebat dacă au luat o decizie și mi-a spus că încă nu. Dar nu m-au mai căutat de atunci. În schimb, și-au anunțat candidatul”.

Potrivit sursei citate, situația în cauză explică foarte multe în legătură cu oamenii politici din R. Moldova: „Vor o moșie a lor. Îi doare exact, era să spun unde, de soarta celor 3,5 milioane de moldoveni. Interesul lor. Le pasă doar de partidulețul lor, să aibă bucățica de putere”.